Az MMA kutatói idén még több pénzből kutathatják, mit fognak kutatni

Fotó: MTI/MTVA / Kollányi Péter / MTI/MTVA / Kollányi Péter

-

2022-ig évente 30 ezer forinttal emelkedik a Magyar Művészeti Akadémia tagjainak havi fizetése. A cél, hogy utolérjék a Magyar Tudományos Akadémia járadékait. Közben újabb százmilliók mennek el az MMA kutatóközpontjának kialakítására, ahol még mindig nem tudni, mit kutatnak majd.


20 százalékkal több pénzből, 6,6 milliárd forintból gazdálkodhat idén a Magyar Művészeti Akadémia - derül ki az Origo cikkéből. Korábban a Magyar Nemzet is írt róla, hogy a tavalyi évhez képest közel másfélszer annyi akadémikust nevezett ki a szervezet, miközben a havi fizetések is nőnek. Minden évben 30 ezer forinttal nő a tagok havi fizetése. Az MMA célja, hogy az akadémikusok ugyanannyi pénzt kapjanak, mint az MTA tagjai.


A cikkből kiderül, hogy 2017-ben új székházba költözik az MMA, mert a Pesti Vigadóban nincs elég hely. Az Andrássy úti, volt MÚOSZ székházat kapnák meg, az ingatlant 140 millió forintért építik át.


Fekete György


Már zajlik a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet székházának felújítása is. A Budakeszi úton álló Hild-villát összesen 824 millió forintért újítják fel. Azt viszont még nem tudni pontosan, mivel fog foglalkozni a kutatóintézet. Korábban kiderült, a kortárs művészetet kutatják az intézet tagjai, Fekete György megfogalmazása szerint a cél "a magyar művészet összeírása".

Az intézetnek egyelőre nyolc tagja van, a vezetője Kocsis Miklós jogász, egyetemi oktató. Az MMA tájékoztatása szerint jelenleg a kutatási stratégiát határozzák meg, ezután keresnek meg külsős kutatókat, hogy kezdjék meg a valódi kutatást.