Az MDF utódpártja félmilliárdos támogatással is veszteséges

-

Kevesen szavaztak rá, ám a JESZ-re átkeresztelt párt így is jelentős állami pénzből gazdálkodhatott tavaly. Más bevétele nem is volt, de így sem tudott legalább nullszaldós gazdálkodást folytatni.


Közzétette 2014-es pénzügyi beszámolóját a rendszerváltó, a parlamentből 2010-ben kiesett MDF utódpártja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ). A keddi Hivatalos Értesítőben megjelent beszámoló nem fest túl jó képet a Makay Zsolt által vezetett pártról.

A JESZ-nek ezek szerint senki – még a párt elnöke sem – fizetett tagdíjat, és egyetlen forint magánadományt sem kapott. Bevétele egyedül az állami támogatásból volt, több mint 515 millió forint. Ez két forrásból származhat: tavaly májusig jogosult volt még az MDF 2010-es választási eredménye alapján némi támogatásra, a tavalyi kampányhoz pedig igen jelentős összeggel, 447 millió forinttal járult hozzá az állam.

A JESZ valamivel több, mint 32 millió forintot költött működésre, 526 ezer forintot eszközbeszerzésre, 508 millió forintot pedig „politikai tevékenységre”. A jelentős állami támogatás dacára – a beszámoló szerint – mintegy 26 millió forint veszteséggel zárta a tavalyi évet.

A párt listájára a tavalyi parlamenti választáson 9925-en szavaztak, ami 0,2 százalékos eredményt jelent. Honlapjukon az utolsó hír tavaly decemberi.