Az M4-es építésének szüneteltetése súlyosan érinti az alvállalkozókat

Fotó: MTI/MTVA / Bugány János

-

A Népszava szerint az M4-es autópálya beruházás szüneteltetése jelentős károkat okozhat a legnagyobb hazai autópálya- és hídépítő cégeknek, de az igazi vesztes a több száz kis- és közepes alvállalkozó, beszállító lehet.


Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) ügyvezető alelnöke az újság csütörtöki cikke szerint elmondta: az M4-es szerződéseinek értéke az országos építés-szerelési tevékenység 5 százalékát teszi ki. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a beruházás leállítása, majd folytatása mindenképpen drágítja a programot.


Az ÉVOSZ alelnöke szerint nagy kérdés, hogy mikor lehet újraindítani a március végén leállított építkezést, és milyen cégek vesznek majd részt a projektben. A jelenlegi konzorciumokban szerinte a legfelkészültebb hazai autópálya és hídépítő cégek nyerték el a megbízást. Hozzátette, az elmúlt 25 évben nem fordult elő, hogy ilyen nagyságrendű beruházást, ilyen készültség mellett, tisztességtelen piaci magatartás gyanúja miatt leállítottak.

Koji László hangsúlyozta, az M4-es ügyben nemcsak az öt fővállalkozóról van szó, hanem a több száz kisebb nagyobb alvállalkozóról, beszállítóról is. Hozzátette, hogy a sajtóban megjelent találgatások szerint az M4-es beruházás újraindulása akár másfél évet is igénybe vehet, ezt az időt pedig a kisebb cégek biztosan nem tudják átvészelni.

Mint azt tegnap megírtuk a beruházás EU-s finanszírozásának felelőse Lázár János volt, aki egy éve még védte, most már kivizsgálná a vállalkozók árképzését. Csepreghy Nándor uniós fejlesztések kommunikálásért felelős államtitkár megkeresésünkre azt a választ adta, hogy az Európai Bizottság regionális politikáért felelős egyik magas rangú tisztviselője személyesen vetette fel két héttel ezelőtt egy tárgyaláson, hogy az M4-es autópálya estében kartellgyanú merült fel, a Miniszterelnökség ezért most az összes eddig kifizetett számlát egyenként megvizsgáltat. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.