Az LMP levonná Orbán fizetéséből a paksi bővítés költségeit

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Szerintük ráért volna még 6-7 évig alkudozni.


Az LMP szerint az értelmetlen és indokolatlan kiadást le kell vonni Orbán Viktor miniszterelnöki fizetéséből, mivel a kormányfő kötötte meg a szerződést Magyarországra nézve hátrányos feltételrendszerrel.


Méghozzá úgy, hogy az uniós jóváhagyást megelőzte a megállapodás, és az LMP szerint egyedül a miniszterelnöknek volt ilyen sürgős, miközben a teljes magyar energetikai szakma azt szorgalmazta az LMP álláspontja szerint, hogy ne kapkodjon a kormány, és ne kerüljön sor a régi és az új paksi blokkok párhuzamos működtetésére. Vagyis az LMP szerint ráért volna még 6-7 évig alkudozni.

Az LMP álláspontja szerint a mindenkori kormány nem élvez korlátlan szabadságot az állami források elköltésében, és nem kaphat szabad kezet a közpénzek irracionális felhasználására.

Jelenleg két komoly uniós eljárás is zajlik az orosz részvételű paksi bővítés ügyében a tiltott állami támogatás gyanúja, illetve a nemzetközi beruházási tender elmaradása miatt. A kormány úgy döntött, hogy a vizsgálatok lezárásáig nem kezdi meg az euróban elszámolt orosz óriáshitel lehívását. Emellett az LMP szerint a hitelnyújtásra kijelölt Vnyesekonombank gyakorlatilag csődben van, aligha lenne pénze a beruházás finanszírozására.

A kapkodva megkötött és elhibázott hitelszerződés miatt azonban Magyarországnak akkor is fizetnie kell, ha nem veszi igénybe a kölcsönt. Az LMP által beadott írásbeli kérdés minapi válaszából kiderült, idén 250 ezer euróba, azaz 75 millió forintba kerül az országnak a fel nem használt devizahitel.