Az LMP is biztosan bent van az EP-ben - frissítve

Fotó: MTI/MTVA / Soós Lajos

-

Megszámlálták a külképviseleti szavazatokat, a mandátumelosztás nem változott.


A Nemzeti Választási Iroda munkatársai számoltak,a Lehet Más a Politika egy mandátuma - Meszerics Tamásé - is biztossá vált.


A magyar EP-választás előzetes végeredménye

A Fidesz-KDNP 2828, a Jobbik 786, az LMP 947, a DK 324, az Együtt-PM 1064, az MSZP 257 érvényes szavazatot kapott, a többi párt ezeknél kevesebbet.

Az EP magyar tagjainak választásán az ország 96 külképviseletén szavazhattak azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választók, akik előzetesen névjegyzékbe vetették magukat: 7567-en tették meg ezt, közülük 6321-en el is mentek szavazni, vagyis 83,58 százalék szavazott.

Az irodához a 96 külképviseletről 104 urna érkezett.

Az EP-választás végleges eredményét a 10 386 magyarországi szavazókör jegyzőkönyve és a külképviseleti szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv alapján várhatóan péntel délután mondja ki a Nemzeti Választási Bizottság.

Kézzel, szkennerrel

A közel hatezer külképviseleti szavazat számlálása a választási központban szerda kora délután kezdődött, és estére fejeződött be. Az urnák bontását és a számlálást a Nemzeti Választási Bizottság tagjai, az MSZP három, az NVI mellé delegált megfigyelője felügyelte.

Az urnákból és a szállítóborítékokból kibontott szavazatokat az érvényességi feltételeknek megfelelően szétválogatták, kézzel és szkennelőgéppel is átszámolták. Az eredményt ennek alapján állapították meg, a munkát az NVI mintegy harminc munkatársa végezte.