Az LMP feljelentést tesz napelemekre kiírt pályázatok ügyében

Fotó: AFP / KERRY SHERIDAN

-

Ismeretlen tettest kerestetnek – közölte Hadházy Ákos, az ellenzéki párt antikorrupciós szakszóvivője. Ugyanezen a sajtótájékoztatón Vágó Gábor volt országgyűlési képviselő az Állami Számvevőszéknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) végzett vizsgálatát úgy értékelte: bebizonyosodott, hogy Vida Ildikó NAV-elnök szakmailag alkalmatlan posztjára.


Hadházy Ákos a napelemek felhelyezésére kiírt önkormányzati pályázatoknál a valódi versenyt hiányolta. Mint mondta, ezek a közbeszerzések nem nyíltak, hanem meghívásosak, mivel nem érik el a 150 millió forintos értékhatárt. Hozzátette: a kozbeszerzes.hu adatait vizsgálva azt látták, hogy nagy számban vannak olyan közbeszerzések, ahol csak egy céget, a GoodWill Energy Kft.-t hívtak meg, holott szerinte illett volna három pályázatot bekérni. Ahol több pályázó volt, ott is mindig ugyanazokat a cégeket hívták meg „alibiajánlatra”, ráadásul a beruházás becsült költségei is szinte fillérre megegyeznek, ez nem lehet véletlen – közölte.


Ha egy közbeszerzésen valaki egyetlenegy ajánlatból választ, akkor az vagy komplett hülye, vagy pedig korrupt. Nincs más logikai lehetőség

– fogalmazott.


Vágó Gábor a szerdán nyilvánosságra hozott ÁSZ-jelentés kapcsán emlékeztetett arra, hogy a számvevőszék 63 ponton kritizálta a NAV működését, és kiderült az is, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium egyszer sem vizsgálta át az adóhivatalt, ezért pedig a politikai felelősség Varga Mihály minisztert terheli.

Értékelése szerint a jelentésből egy olyan szervezet képe rajzolódik ki, amelynek működése sok esetben nem felel meg a törvényeknek, ahol hiányosak a belső szabályzatok, különböző területi alegységek másként működnek, és gyengék a belső kontrollok. „Súlyos bűnlajstromát látjuk itt Vida Ildikónak” – hangoztatta.

Vágó Gábor azt mondta, ha a NAV egy adózót vizsgált volna, és ennyi pontban talált volna hibákat, akkor az az adózó olyan súlyos büntetést kapott volna, hogy a csőd szélére kerülne.