Az LMP beperli Hoffmann Rózsát

Fotó: MTI/Illyés Tibor / MTI/Illyés Tibor

-

Rossz vezetés, hibás gazdasági döntések, valótlanságok közlése a közvéleménnyel - a többi között ezek derülnek ki abból a jelentésből, mely a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működését vizsgálta. A titkos jelentést az Index szerezte meg, és közölt belőle részleteket. Az LMP most a nyilvánosságra hozatala miatt pert indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) ellen, amely nem adja ki a dokumentumot. Az EMMI az Index cikkének megjelenése után azt nyilatkozta, hogy a jelentésben felsorolt problémákat korrigálták.


Az  Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) közoktatásért felelős államtitkársága 10 évre titkosította a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működését vizsgáló jelentést és arra hivatkozva nem adja ki dokumentumot, hogy az döntést előkészítő anyag. Osztolykán Ágnes, az LMP politikusa közölte, hogy közérdekű adatigénylés keretében pert indítanak Hoffmann Rózsa és az államtitkárság ellen a jelentés és annak mellékleteinek nyilvánossága érdekében. Az államtitkárság a törvényes határidőn túl válaszolt az LMP levelére.

A november 15-re dátumozott jelentés összefoglalója szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke, Marekné Pintér Aranka „nem képes hatékonyan működtetni a szervezetet”, az indulás után kevesebb mint egy évvel az öt legfontosabb főosztály vezetőjét le kell cserélnie.

Ugyancsak az elnök személyes felelőssége a szakszerűtlen gazdálkodás: a szervezet hiánya 2014-ben az ötven milliárd forintot is elérheti. „A Klik nem költséghatékony” és az elnök nem tett meg mindent a költségek racionalizálása érdekében. „Óvatos becslésem szerint 2014-es naptári évben 2 milliárd forintot kellett volna hatékonyságnöveléssel megtakarítani. Ez felveti a közpénzek hatékony felhasználásának nem teljesülését” - írta Szabó Balázs miniszteri biztos a jelentésében, amelyet az Index szerzett meg. Hiányolta a hatékony közbeszerzési eljárásokat, feltárt egy törvénytelenséget is: az elszámolásokat sokszor utólag papírozták le. Úgy is fizettek egy beszállítónak, hogy egy évvel a teljesítés után még nem volt kész a szerződés.


Marekné marad

Az EMMI szerint az átvilágítás a Klik hatékony működését segítette, az elnök „élvezi a minisztere bizalmát”. A szervezet értékelésénél több szempontrendszert vettek figyelembe. „Az elkészült munkaanyagok, így az emberi erőforrások minisztere által megbízott miniszteri biztos részjelentései alapján meghozott intézkedések beépültek és beépülnek a központ mindennapi működésébe és a szervezeti és működési szabályzatába”.

Később Doncsev András államtitkár a parlamentben azt mondta, a jelentésben felsorolt problémákat korrigálták.

Szabó Balázs miniszteri biztos - akinek a szerződése azóta lejárt - is azt írta, a problémák beazonosítása és a szükséges változtatások felsorolása volt a feladata, javaslatai közül többet már beépítettek a Klik működésébe.

Az ellenzék szerint Mareknénak mennie kell

Az LMP és a Demokratikus Koalíció korábban Marekné és Hoffmann Rózsa távozását is követelte. Az MSZP szerint mindenki felelős: a Klik elnökén kívül Hoffmann Rózsa, Orbán Viktor miniszterelnök és a rendszer átalakítását megszavazó Fidesz-KDNP-s képviselők. A Jobbik feljelentéssel fenyegetőzött okirathamisítás, számviteli fegyelem megsértése és költségvetési csalás gyanúja miatt. A Fidesz szerint a kormány a hibák feltárásán és kijavításán dolgozik.