Az izraeli reptéren fogták el az Iszlám Állam önkéntesét

Fotó: Getty Images / Uriel Sinai

-

A Fehéroroszországból bevándorolt férfi áttért az iszlámra. A rendőrség figyelmeztette, hogy szakítsa meg kapcsolatát a terroristákkal.


A tel-avivi repülőtéren tartóztatták fel az iszlámra áttért zsidót, aki Szíriába indult, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljon. A izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét szerint a 39 éves Valentin Mazalevski csak odaútra szóló jeggyel Törökországba tartott, és onnan a szomszédos Szíriába kívánt menni.

A férfi 1996-ban, 18 évesen érkezett Fehéroroszországból Izraelbe, de 4 év után, katonai szolgálata közben áttért az iszlámra. Sibi Um al-Ganam arab faluban telepedett le, ott élt arab feleségével és 5 gyermekével.

Januárban üzenetet küldött az Iszlám Állam orosz csoportjának – akikkel már másfél éve kapcsolatban állt –, s bejelentette, hogy be szeretne kapcsolódni a harcokba. A vádirat szerint arra utasították, hogy utazzon Törökországba, mert ott kapja meg a további utasításokat. Az Iszlám Állam egyik képviselője meg is vásárolta számára a repülőjegyet.


Szóltak előre

Mazalevskit január 16-án tartóztatták fel a Ben Gurion repülőtéren, de hírzárlatot rendeltek el ügyében, és csak szerdán hozták nyilvánosságra történetét. A repülőtéren megakadályozták, hogy elhagyja Izraelt, kihallgatásán pedig Mazalevski beismerte, hogy csatlakozni próbált az Iszlám Államhoz.

A rendőrség egyébként már régóta megfigyelés alatt tartotta, sőt tavaly júliusban figyelmeztették, hogy az Iszlám Állam törvényen kívül álló szervezet. Felszólították, hogy szakítsa meg a csoporttal a kapcsolatot.


Más is próbálta

Izraelben tavaly nyáron csaknem 2 év szabadságvesztésre és jelentős pénzbírságra ítélték a 44 éves, 5 gyerekes Imán Kendzsó muzulmán vallásoktatót, aki Törökországba utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

A terrorszervezet két éve egy kelet-jeruzsálemi fiatalembert gyilkolt meg. Azzal vádolták, hogy a Moszadnak gyűjtött információt, de ezt a jeruzsálemi illetékesek tagadták.