Az izraeli miniszterelnök tanácsadója leantiszemitázta Obamát

Fotó: AFP / DON EMMERT

-

John Kerry külügyminisztert is sértegette. Netanjahu és Obama között amúgy is hűvös a viszony, a sértegetőt pár napja bízták meg Izrael hírnevének javításával.


Az izraeli kormányfő új médiaügyi tanácsadója antiszemitizmussal vádolta meg Barack Obama elnököt, és azt állította, hogy John Kerry külügyminiszter szellemi képességei egy 12 éves gyermekével egyenlők. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint ez sértő és nyugtalanító.

John Kirby közölte, a minisztérium felvette a kapcsolatot Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, aki azt ígérte, a jövő héten esedékes washingtoni amerikai-izraeli csúcsot követően felülvizsgálja Ran Barac kinevezését.

Az egymással hűvös viszonyban álló Obama és Netanjahu először találkozik majd azután, hogy Izrael heves ellenzésének dacára júliusban megállapodás született a „hatok” (az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai és Németország) valamint Teherán között az iráni nukleáris program korlátozásáról és az Iránt sújtó nemzetközi szankciók enyhítéséről.

Az Izrael hírnevének javításával szerdán megbízott Baracnak a közösségi médiában és egy cikkben megjelent minősítései már a kinevezését megelőzően ismertek voltak. A 42 éves filozófiatanár ezekért Netanjahutól telefonon és közleményben is bocsánatot kért. A kormányfő elhatárolódott a botrányos megjegyzésektől, de értésre adta, hogy a kinevezés érvényben marad.