Az izraeli kormányfő beintett az ENSZ BT tagjainak

-

Izrael visszafogja a diplomáciai érintkezést az ENSZ BT-ben a telepbővítések leállítására szavazó országokkal.


Benjámin Netanjahu miniszterelnök utasította kabinetjének tagjait, hogy ne vegyenek részt semmilyen tárgyaláson az ENSZ BT határozatát megszavazó országok képviselőivel, és csökkentsék utazásaikat ezekbe az államokba.

A pénteken elfogadott, jogilag kötelező érvényű határozat azt követeli a zsidó államtól, hogy „azonnal és teljeskörűen vessen véget a telepépítéseknek a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben”.

A határozat elfogadását a 15 tagú BT 14 országa szavazta meg, köztük Kína, Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Ukrajna. Az Egyesült Államok nem élt a vétójogával, hanem tartózkodott.
A határozat elfogadása után néhány órával Netanjahu azonnal hatállyal hazahívta tanácskozásra az izraeli nagyköveteket az indítványt beterjesztő országokból, Új-Zélandból és Szenegálból, s lemondta a szenegáli külügyminiszter három hét múlva esedékes izraeli látogatását, valamint minden Szenegálnak szóló segélyprogramot.
Az ellenzéki centrista Jes Atíd (Van Jövő) pártot vezető Jaír Lapid szerint a miniszterelnök pánikba esett. A parlamenti ellenzéket és a baloldali Cionista Tábort vezető Jichák Hercog szerint Netanjahu hibájából teljes mértékben összeomlott Izrael külpolitikája.