Az izraeli hadsereg kéri, hogy exkatonái adják vissza a fegyvereiket

Fotó: MTI/MTVA / Abir Sultan / MTI/MTVA / Abir Sultan

-

Úgy tűnik, a kampány elég jól sikerül.


Az izraeli hadsereg arra ösztökéli a kötelékében korábban szolgálatot teljesítő katonákat, hogy vigyék vissza a több száz fegyvert és több tízezer lőszert, amelyet emlékként megtartottak maguknak. Ehhez egy egy hónapos kampányt is elindított a katonaság „Tisztítsd ki a szekrényedet –ad vissza a felszereléseket a hadseregnek!” címmel. Azt ígérik, hogy ha visszaviszik, nem vonják őket felelősségre, is nem is lesz belőle semmi bajuk a későbbiekben.


Összesen 100 katonai bázison és rendőrkapitányságon kialakított átvevőhelyen várják vissza az eltulajdonolt fegyvereket, lőszereket, gránátokat, valamint csizmákat, esőkabátokat, hálózsákokat. Az első három hét tapasztalatai azt mutatják, sikeres a kampány:


összesen 220 fegyver, 20 ezer uniformis, 700 ezer lőszer és gránát, 1000 robbanóeszköz, valamint 1300 pirotechnikai eszköz került vissza jogos tulajdonosához, a hadsereghez

– írta az IBTimes.


Egy kibuc feladta azt a rejtekhelyét, ahol már évtizedek óta tárolta az illegális fegyvereit. Egy veterán pedig egy olyan fegyvert adott vissza, amely már az 1948-as függetlenségi háború óta nála volt.

2008-ban már volt egy hasonló gyűjtőkampány, akkor mintegy 2 millió dollár értékben szolgáltattak vissza felszereléseket, amelyek közel felét később is használni tudta az izraeli hadsereg. Az összeg soknak tűnik, de mint Yoram Azulai, a kampánnyal megbízott dandártábornok elmondta, a hadsereg költségvetéséhez (15 milliárd dollár) képest ez „csak egy csepp a tengerben”.