Az ivóvíz exportja miatt tiltakoztak Új-Zélandon

Fotó: Getty Images / Hagen Hopkins

-

A petíció szervezői szerint csökken az ország vízkészlete.


Az ivóvízexport felfüggesztését követelik mintegy 15 ezren Új-Zélandon. Amiatt tiltakoznak, hogy az ország egyes részein sokan nehezen jutnak tiszta ivóvízhez, az önkormányzatok viszont több milliárd liter vizet adnak el csekély áron palackozó és exportáló vállalkozásoknak.

A tiltakozók petíciót nyújtottak be a parlamentnek. Az akció a Bung the Bore csoport szervezte. Alapítója, Jen Branje elmondta: a szigetországban 74 üzemnek van engedélye az ivásra alkalmas víz palackozására, valamint külföldi értékesítésére, és további engedélykérelmek vannak folyamatban. Az engedélyeket bizonyos esetekben alig 500 új-zélandi dollárért (100 ezer forint) adják ki az önkormányzatok, sokszor anélkül, hogy konzultálnának a lakossággal.

A csoport követelte már, hogy vessenek ki különadót az ivóvízexportra, de a kormány mindeddig elutasította ezt. Nick Smith környezetvédelmi miniszter szerint Új-Zéland évente kilencmillió liter ivóvizet exportál, ami töredéke az ország tavaiban, folyóiban, patakjaiban lévő vízmennyiségnek. Az ellenzék szerint viszont a miniszter által említett adat félrevezető, mert az ivóvíznek felhasználható vízkészlet ennél jóval kisebb.