Az ital, ami még az aranynál is jobb befektetés

Fotó: BELGA MAG / MICHEL KRAKOWSKI

-

Pörög a ritka whiskyk piaca. Tavaly volt, aki Porsche árát fizette egy palack italért.


A legjobb befektetés a whisky – legalábbis a scotch piacát elemző ritka whisky index most kiadott 2015-ös kiadása szerint.

Az index – mint neve is mutatja – a ritka minőségi (egészen pontosan a gyűjteménybe szánt single malt) skót whiskyk árának alakulását veszi alapul. És megállapítja: tavaly az italok értéke 14,36 százalékkal nőtt, ami minden számottevő befektetés hozamát lehagyta. A nyersolaj ára például majdnem 35 százalékot zuhant, de az arannyal is tíz százalékkal alacsonyabb árfolyamon kereskednek, mint egy éve. Még a minőségi italok legnagyobb gyártója, a Diageo is csak 3,6 százalékkal tudta növelni tőzsdei értékét, a minőségi borok indexe, a Liv-ex pedig nagyjából stagnált 2015-ben.

Az elemzés azt a nem túl meglepő állítást is megerősíti, hogy ezeknek a whiskyknek az árát jórészt az koruk határozza meg. Nem is akárhogyan: míg egy 21 éves minőségi párlat átlagosan 195 fontba (78 ezer 500 forintba) kerül, az ötvenévesek már 3464 fontért (csaknem 1,4 millió forintért) keltek el tavaly. Egy 1920-as években készült single malt palackjáért pedig már több mint hétezer fontot, jelenlegi árfolyamon 2,8 millió forintot is hajlandóak voltak kifizetni.

A márkák sorrendjében nem volt változás: ahogy 2014-ben, tavaly is a Macallan volt a legnépszerűbb a vásárlók körében, ezt az Ardbeg és a Bowmore követte.

Az igazi pörgést azonban a ritka japán whiskyk piaca produkálta tavaly. A Karuizawa index az év elejétől szeptember végéig 74,92 százalékkal nőtt, amihez hasonló még nem történt a párlat világpiacán. Az őrületes növekedést részben magyarázza, hogy 2015-ben megdőlt a legdrágább whisky rekordja is, és ez éppen egy japán párlat lett. Egy 1960-ban készült Karuizawa egy palackjáért 918 750 hongkongi dollárt, vagyis csaknem 33 millió forintot fizetett valaki egy hongkongi aukción.