Az iszlamisták már a szomszédban vannak

-

Téved, ha azt hiszi, a radikális iszlám távoli, egzotikus országokban székel. A román hírszerzés most utasított ki hat francia-arabot a magyar határhoz közeli Szatmárnémetiből, akik szerintük iszlamista ejtet alkottak.


Kitiltottak Romániából hat francia állampolgárt, miután tevékenységüket nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) – írja a Fő tér című romániai magyar hírportál. A hat arab származású francia állampolgár egy külföldi cégek képviselőiként dolgozott a magyar határhoz közeli Szatmárnémetiben. A cég a franciaországi iszlám piacra szállít húsárut. Tulajdonosa, Alber Samir Helmy Guirguis korábban a kolozsvári orvosi egyetemen szerzett diplomát.

A SRI közlése szerint a hat francia állampolgár nemzetbiztonsági veszélyt jelentett, gazdasági tevékenységük mellett ugyanis az Iszlám Állam és az al-Kaida ideológiáját hirdették, illetve iszlamista híveket toboroztak. Központjuk egy Szatmárnémetiben működő imaház volt. A hat személy külföldi terrorista elemekkel tartott fenn kapcsolatokat a SRI szerint.