Az iszlám újabb ellenségét fedezte fel a szaúdi főmufti

Fotó: Getty Images / Alex Wong

-

A sakkjáték Abdul-Azíz es-Sejk, Szaúd-Arábia főmuftija szerint a "Sátán műve", és emiatt iszlámellenes. Ezért vallási rendeletben (fatvában) tiltotta be a sakkot csütörtökön.


Az iszlám jogtudós szerint a szórakozásnak ez a fajtája idő és pénzpocsékolás, és csak viszályhoz és gyűlölethez vezethet az emberek között. "A sakk olyan, mint az alkohol és a szerencsejáték, amelyeket Allah megtiltott" - magyarázta döntését a főmufti egy vallási témájú televíziós műsorban, a Koránt idézve.

A szaúdi sakkszövetség egyelőre nem nyilatkozott a kérdésben. A sakk kedvelt időtöltés az arab államokban, és annak idején a muszlim hódítások nyomán jutott el Perzsiából Európába.

Ali asz-Szisztani ajatolláh, Irak vezető síita méltósága korábban szintén betiltotta a játékot - emlékeztetett a The Guardian brit napilap. A szomszédos Irán vezető vallási méltóságai is betiltották a nyilvános sakkozást az 1979-es iráni forradalmat követően, szerencsejátéknak bélyegezve azt. Azonban Ruholláh Homeini ajatolláh feloldotta a tilalmat 1988-ban azzal a feltétellel, hogy a sakk nem játszható szerencsejátékként.