Az Iszlám Államot segítette az amerikai katona

Forrás: AFP / -

-

Egy fedett ügynöknek azt mondta, sok embert akar megölni. Elfogták.


Valószínűleg az Iszlám Államot támogató amerikai katonát tartóztattak le Hawaii fővárosában, Honoluluban – jelentette be az FBI. A 34 éves Ikaika Erik Kang őrmestert, a Csendes-óceáni Főparancsnoksága honolului lövész hadosztályának katonáját szombaton fogták el.

Kang pár hónappal a szeptember 11-i terrormerényletek után lépett be az amerikai hadseregbe. 2010 márciusától 2011 februárjáig Irakban teljesített szolgálatot, majd 2013-tól 2014-ig Afganisztánban volt.

Az őrmester magas szintű kiképzésben részesült, és ismereteit speciális tréningeken adta tovább egy olyan személynek, akiről az FBI és a belbiztonsági minisztérium úgy tartja, hogy az Iszlám Állam tagja. A tréningeket Kang videóra vette, hogy "azokat az Iszlám Állam további dzsihadisták kiképzésére használhassa fel".

Kang a dzsihadistákat támogató nyilatkozatokat tett, és fenyegető üzeneteket írt. Számítógépén az FBI 18 titkosított katonai dokumentumot talált. A múlt hónapban 1100 dollárért kereskedelmi forgalomban használatos, kamerával szerelt drónt vásárolt, mondván, hogy ez alkalmas lehet az Iszlám Állam terroristáinak is.

Az FBI 2016 augusztusa óta folyamatosan megfigyelés alatt tartotta az őrmestert. Szombaton azt követően tartóztatták le, hogy arról beszélt az egyik fedett FBI-ügynöknek: "egy csomó embert" meg akar ölni.

Ügyvédje, Birney Bervar azt mondta, ügyfele ténykedése „bizonyos, a katonai szolgálat miatt kialakult mentális problémákkal hozható kapcsolatba". Kang fiatal korában áttért a muzulmán hitre.