Az Iszlám Államnak hűségesküt tett terrorsejtek 20 vezetőjét ölték meg

Forrás: WELAYAT RAQA

-

Az Iszlám Államnak hűségesküt tett észak-kaukázusi terrorcsoportok 26 vezetőjéből hússzal végeztek az orosz rendvédelmi szervek. A hírt Alekszandr Bortnyikov, az orosz belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója közölte kedden Moszkvában.


Az FSZB vezetője az országos terrorelhárítási bizottság ülésén felszólalva hangsúlyozta, hogy Oroszország számára a legjelentősebb terrorfenyegetést jelenleg is a terrorcsoportok észak-kaukázusi tevékenysége jelenti.


Az idén a térségbeli terrorelhárítási és katonai műveletek során összességében 156 fegyveressel, köztük 36 bandavezérrel végeztek. Likvidálták a legveszélyesebbnek tartott Imarat-Kavkaz (Kaukázusi Emirátus) terrorista csoport vezetőit is. Mindez az iszlamisták tevékenységének megbénulásához vezetett a térségben Alekszandr Bortnyikov szerint, aki szerint az orosz hatóságok az év eleje óta közel 30 terrorcselekményt hiúsítottak meg és 770 embert vettek őrizetbe. Jelentős mennyiségű fegyvert és más harci eszközt vontak ki az illegális forgalomból. „Mindez két és félszeresével csökkentette a terrorcselekmények számát az országban, illetve az észak-kaukázusi térségben” – mondta az FSZB-főnök.

Iszlamista fegyveresek próbálnak eljutni Oroszországba a konfliktusövezetekből, hogy merényleteket kövessenek el, de a külföldön lévő orosz állampolgárokat is támadások veszélye fenyegeti – figyelmeztetett Alekszandr Bortnyikov, aki szükségesnek tartja a nyomozó hatóságok hatékonyságának növelését, különösen a turizmus és a bevándorlás területén.


Háromezer orosz csatlakozhatott a terroristákhoz

Oroszországban mintegy 2900 állampolgárt gyanúsítanak azzal, hogy nemzetközi terrorista csoportok tevékenységében vesznek vagy vettek részt Szíriában és Irakban, közülük 198-an haltak meg a harcokban, további 214 ember pedig visszatért Oroszországba, ahol a rendvédelmi szervek szoros ellenőrzése alatt állnak. Több mint 100 orosz állampolgárt akadályoztak meg abban az idén, hogy külföldre utazva csatlakozzon ezekhez a csoportokhoz.

Az Iszlám Állam pénzügyi támogatásának gyanúja miatt több mint 1600 jogi és természetes személy került a hatóságok látókörébe. A szélsőségesek pénzügyi csatornáinak elvágása érdekében az orosz hatóságok közel ötezer vizsgálatot végeztek és 270 büntetőügyet indítottak el – mondta az FSZB igazgatója.