Az Iszlám Állammal áll kapcsolatban egy amerikai történész

-

Vizsgálatot indított az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az ohiói tanár ellen.


Az FBI gyanúja szerint a történész professzor kapcsolatban áll az Iszlám Állam terrorista szervezettel. Julio Pino, akit az oktatási intézményben Julio „Aszad” Pinoként emlegetnek, az Ohio szövetségi államban lévő Kent Egyetemen oktat, történész, a latin-amerikai országok és az úgynevezett harmadik világ történetének és politikájának szakértője. A kubai születésű férfi nemrégiben áttért a muszlim hitre. Julio Pino cáfolta, hogy bármi köze is lenne a terrorszervezethez.


Az FBI szóvivője a folyamatban lévő nyomozás miatt nem kívánt részletekkel szolgálni, mindössze annyit mondott, hogy alaposan kivizsgálják a professzor kapcsolatrendszerét.

Julio Pino az Akron Beacon Journal című helyi lap tudósítása szerint többször is nyilvánosan dicsérte a dzsihádot, és Izraelt „a nácizmus szellemi örökösének” nevezte. Az újságnak nyilatkozva a professzor azt mondta, soha nem szegte meg a törvényeket, nem híve az erőszaknak és nem támogat erőszakos szervezeteket. Szerinte néhány retorikai fordulata miatt indult nyomozás ellene: többször is beszélt ugyanis a közel-keleti helyzetről, s ezt néhányan kedvezően, néhányan viszont rosszallással fogadták.

Az FBI már kihallgatta a professzor több kollégáját és hallgatóját, de az egyetem szóvivője szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda megnyugtatta az oktatási intézményt, hogy az intézményt semmiféle veszély nem fenyegeti.