Az Iszlám Államhoz akartak csatlakozni az elfogott csecsenek

Fotó: Vocativ

-

A német rendőrség több menedékkérőnél tartott házkutatást. Nem találtak terrorizmusra utaló adatokat, és senkit nem vettek őrizetbe.


Terrorizmus finanszírozásával gyanúsítanak egy orosz állampolgárságú, csecsen nemzetiségű menedékkérőt Németországban. A férfi ellen még 2015 második felében indult eljárás: a 28 éves férfi Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A nyomozás során további 10 férfi és 3 nő került a hatóságok látókörébe, valamennyien csecsen nemzetiségű, oroszországi menedékkérők.

A türingiai rendőrség szerint 5 tartományban, összesen 12 lakásban és egy menekültszálláson tartottak házkutatást a terrorelhárítókkal. Konkrét terrorveszélyre utaló adatokat azonban még nem tártak fel.

A rendőrség szóvivője azt mondta, hogy a legtöbb házkutatást Türingiában végezték, mivel az első számú gyanúsított Suhlban lakik. A 14 érintett közül többet előállítottak, de nem vettek őrizetbe senkit. A rendőrségi intézkedés még nem ért véget, eredményeiről később adnak tájékoztatást.