Az Iszlám Állam zászlóját már megtalálták Brüsszelben

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

Sőt egy robbanószerkezetet is a város északi részén fekvő Schaarbeekben. Megkezdődött a keddi terrortámadás elkövetői utáni hajtóvadászat.


Kedd este nagy razziába kezdtek a belga különleges erők és a terroristaellenes rendőrök Schaarbeekben. A Twitteren megjelent beszámolók szerint a Schaerbeek tér lakosságát evakuálták, buszokkal szállították el őket.


A belga szövetségi ügyész, Frederic Van Leeuw később bejelentette, olyan robbanószerkezetet találtak, amely szögeket és más tárgyakat tartalmazott. Emellett vegyszereket és az Iszlám Állam egy zászlóját is megtalálták – írta a Guardian.

Nem ez az egyetlen razzia most Belgiumban, az ügyész szerint több hasonló akciót tartanak jelenleg.

Van Leeuw megerősítette, hogy egy a világsajtót megjárt képen, amelyet a repülőtér egyik biztonsági kamerája készített valóban az a férfi látható egy krémszínű kabátban, akit jelenleg is keresnek. A férfi kilétét egyelőre nem tudták kideríteni, ezért a lakosság segítségét kérték a feltételezett terrorista azonosításában.A nap folyamán már megjelent a brüsszeli Zaventem reptér egyik kamerájának képe, amelyen két fekete ruhás, valamint egy kalapot és krémszínű kabátot viselő férfi tol egy-egy poggyászos kocsit. A két fekete ruhásról már korábban is lehetett tudni, hogy a két elkövető, akik felrobbantották magukat.

A világos ruhát hordó férfiről azonban csak este erősítették meg, hogy ő is terrorista, és szökésben van. Ő nem robbantotta fel magát, és valószínűleg az ő bombáját hatástalanították délután a tűzszerészek.

Rendőrségi források szerint a terrortámadásokban a novemberi párizsi merényletek feltételezett főszervezője, a néhány nappal ezelőtt elfogott Salah Abdeslam is részt vett volna a dzsihadisták eredeti tervei szerint - közölte a Politico című hírportál. Egy tisztségviselő úgy vélekedett, a feltehetően Abdeslam rejtekhelyéül szolgáló lakásban talált robbanószerkezeteket talán a mostani támadások során akarták felhasználni a terroristák.


Még nem egyértelmű az összefüggés

A belga szövetségi ügyész szerint még túl korai lenne arról beszélni, hogy a keddi események és a tavaly novemberi párizsi terrortámadás között lenne bármiféle összefüggés, annak ellenére, hogy az Iszlám Állam magára vállalta a brüsszeli merényleteket. Jelenleg is tart a szemtanúk kihallgatása.

A repülőtér területéről az öngyilkos merénylet után több robbanás is hallatszott, az ügyész azonban megnyugtatott mindenkit, azok a biztonsági erők által kontrollált robbantások voltak, és felhívta arra is a figyelmet, hogy ilyenekre a későbbiekben is sor kerülhet.

Kedden reggel két bomba robbant a Zaventem repülőtéren, egy pedig a metróban, a Maalbeek állomásnál. A merényleteknek legalább 34 halálos áldozata van, és nagyjából 200-an sebesültek meg.