Az Iszlám Állam zászlaját is elkészítette a baltás támadó

Fotó: dpa / KARL-JOSEF HILDENBRAND

-

A német rendőrség jelenleg úgy tudja, hogy az afgánnak nem voltak társai.


Egy házilagos készítésű Iszlám Állam-zászlót találtak annak az afgánnak a szobájában, aki Bajorországban rárontott egy vonat utasaira, és legkevesebb öt embert megsebesített. A terrorszervezet kézzel festett zászlaját a 17 éves támadó szobájában találták meg – mondta Joachim Herrmann. A bajor belügyminiszter szerint meg kell vizsgálni, hogy a támadásnak „valóban van-e iszlamista háttere”.

A nyomozás első adatai alapján a támadónak nem voltak társai, de azt még nem tudni, hogy kapcsolatban állt-e iszlamistákkal. Szemtanúk szerint a támadás közben vagy közvetlenül előtte azt kiabálta, hogy „Allah akbar!”

A támadó hétfő este egy Treuchtlingenből Würzburgba közlekedő vonaton Ochsenfurt és Heidingsfeld között egy késsel és egy baltával rárontott a vonat utasaira. Megsebesített négy kínai turistát. A család két tagja még életveszélyben van.

A vonatot Heidingsfeldnél vészfékkel megállították, a támadó pedig leugrott, majd még egy embert megsebesített. A helyszínre riasztották a rendőrség különleges bevetési egységét. A támadót a Majna partján megpróbálták előállítani, de a rendőrökre is rátámadt, ezért meglőtték. Belehalt a sebesüléseibe.


Nehéz kiszűrni

Az elkövető két éve érkezett Németországba, felnőtt kísérő nélkül, és tavaly nyújtott be menedékjog iránti kérelmet. Az idén márciusban Ochsenfurtban helyezték el egy felnőtt kísérő nélküli menedékkérő fiatalokat gondozó otthonban, és két hete nevelőcsaládhoz költöztették – mondta a bajor belügyminiszter.

A belügyminiszter szerint meg kell erősíteni a rendőrséget, és fokozni kell a rendőri jelenlétet. Azonban az ilyen támadások ellen „nincs százszázalékos biztonság” – mondta Herrmann. A hatóságok a háttér és a kapcsolatok feltárásával igyekeznek időben felkutatni a terroristákat, de ez „extrém nehéz”, ha „egyedül radikalizálódott” és társak nélkül tevékenykedő emberekről van szó – mondta a miniszter. Herrmann szerint egyelőre csak „spekuláció”, hogy a 17 éves afgán esetleg szélsőséges iszlamista volt.


Nem bizonyíték

A zászló még önmagában nem jelenti azt, hogy a támadónak valóban köze lett volna az Iszlám Államhoz. Az ISIS propagandájával azokat is támadásokra biztatja, akiknek korábban semmi közük sem volt a szervezethez. Az ISIS nevében olyanok is elkövethetnek terrortámadásokat, akiket nem a csoport képezett ki vagy bízott meg. Az ISIS számára annyi elég, ha a támadó úgymond a szervezet nevében követi el a terrorcselekményt.


A magányos farkasnak nevezett terroristák támadásait nehezebb megelőzni. Nem kommunikálnak a szervezettel, nincs összekötőjük, nem fogadnak futárokat – azaz az elhárítás nagyon kevés információt foghat be egy készülő támadásról. Ráadásul célpontjaikat is esetlegesen választják ki, és a végrehajtás módja is nagyon eltérő.