Az Iszlám Állam vereségével nincs vége a terrorveszélynek

Fotó: AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS

-

A Facebook egy órán belül azonosítja és eltávolítja a szélsőséges tartalmak többségét.


Egy év alatt kilenc terrortámadást sikerült meghiúsítani az Egyesült Királyságban – mondta a belső elhárítás, az MI5 vezetője. Andrew Parker a keddi kabinetülésen azt mondta: az Iszlám Államra mért katonai vereség nem jelentik a terrorveszély végét. Parker szerint a fenyegetés más területeken jelentkezik, a terrorszervezetek például egyre szélesebb körben terjesztik propagandájukat az interneten, és így próbálnak merényleteket szervezni.

Amber Rudd belügyminiszter szerint a terrortámadások tervezésének sebessége jelentősen felgyorsult az idén, és a brit kormány nyomásgyakorlással próbálja elérni a szélsőséges tartalmak eltávolítását. Rudd azt mondta: a Facebook arról tájékoztatta, hogy felületéről az al-Kaida, az Iszlám Állam és más terrorszervezetek tartalmainak 83 százalékát egy órán belül sikerül azonosítani és eltávolítani.

Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben. Ez a hivatalos meghatározás alapján súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és a biztonsági szolgálatok szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre.

Március óta öt terrorcselekményt követtek el Nagy-Britanniában, ezeknek összesen 35 halálos áldozata volt. Négyet iszlamista szélsőségesek hajtottak végre, egyet pedig egy angol férfi, aki egy londoni mecset közösségének tagjai közé hajtott furgonjával. Ebben a támadásban egy ember halt meg.

A legsúlyosabb merényletet májusban, egy manchesteri popkoncert helyszínén követték el: egy öngyilkos iszlamista merénylő pokolgépet robbantott, 22 embert ölt meg, köztük hét gyermeket.