Az Iszlám Állam végezhetett az iráni különleges erők tábornokával

Fotó: AFP / BEHROUZ MEHRI

-

A Quds nevű különleges erők alvezéreként Hossein Hamedani volt az iráni forradalmi gárda egyik legmagasabb rangú tisztje. A iráni állami média szerint az Iszlám Állam fegyveresei végeztek vele, mikor a szíriai Aleppo ellen hajtottak végre támadást.


Hamedani a véres iraki-iráni háború egyik központi figurája volt, és a Quds (amit nagyjából a CIA és egy több tízezer fős elithadsereg ötvözeteként kell elképzelni) második embereként fontos szerepe volt a térség konfliktusainak alakításában.


A IRNA állami csatorna szűkszavú bejelentése szerint a tábornokot Aleppo külvárosában érte a halál, ahol tanácsadói tevékenységet végzett. A hír nem sokkal azt követően érkezett, hogy az Iszlám Állam meglepetésszerű támadást indított a város ellen, és számos falut elfoglalt a felkelőktől – írja a Time.

Hogy a kormányerőket támogató Hamedanival valóban a dzsihadisták végeztek-e, az még kérdéses, ugyanis az ISIS támadásával egy időben orosz légicsapások is érték a térséget, illetve a szír hadsereg is offenzívát indított az ország középső részén.

„Hamedi dandártábornok mártírhalált halt a Daesh támadásában Aleppo külvárosánál” – jelentette be az IRNA csatorna az Iszlám Állam térségben elterjedt pejoratív nevét használva.

Hamedi az egyik legmagasabb rangú iráni tiszt, aki a szíriai konfliktusban vesztette életét. Januárban Mohammad Ali Allahdadi dandártábornokkal végzett Szíriában egy izraeli légicsapás, amelyben még féltucat Hezbollah harcos is meghalt.


Iráni egységek Szíriában?

Jó kérdés, hogy mit keresett Hemedani Szíriában. A hivatalos kommunikáció szerint Irán csupán katonai tanácsadókat küld Szíriába, azonban a Nyugati hatalmak már jó ideje úgy gondolják, valójában jelentős iráni erők, illetve a lényegében Irán által irányított libanoni Hezbollah harcosai küzdenek az Aszad-rezsim oldalán. Október elején libanoni források közölték a Reuters hírügynökséggel, hogy több száz iráni katona érkezett Szíriába.


A Hamedani által vezetett Quds-egységeket pedig pontosan ilyen bevetésékre tervezték: Irán befolyásának védelme és kiterjesztése, ha kell titkosszolgálati módszerekkel, ha kell közvetlen katonai akciókkal.