Az Iszlám Állam vállalta magára a damaszkuszi robbantást

-

A támadásban több mint 60 ember meghalt, több százan megsérültek, az áldozatok között sok a gyerek.


Legalább 62-en meghaltak Damaszkusz egyik síita külvárosi negyedében egy pokolgépes támadássorozatban – közölte vasárnap a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű civil szervezet, amely korábban még 31 halálos áldozatról és többtucatnyi sebesültről számolt be.

A tájékoztatás szerint összesen négy pokolgép robbant, ezek közül kettőt autóban rejtettek el, míg a másik kettőt öngyilkos merénylők robbantották fel. A történtekről a szíriai állami televízió is beszámolt, és híradásában 30 halottat említett.

Az AP amerikai hírügynökség 50 halálos áldozatról és több mint 200 sebesültről tud.

Szemtanúk szerint a detonációk a Damaszkusz déli részén található Szajjida Zainab negyedben következtek be. Ebben a városrészben található a síiták legfontosabb szíriai szentélye, Mohamed próféta egyik unokájának mauzóleuma.

A halottak között sok gyerek is van, mivel a támadásokat éppen a tanítási nap végére időzítették – közölte az állami televízió.

A damaszkuszi merényletsorozat néhány órával azután történt, hogy a nyugat-szíriai Homsz városában mintegy 50-en vesztették életüket két pokolgépes robbantásban.

A vasárnapi támadásokat a Bassár el-Aszad vezette rezsim ellenőrzése alatt álló területeken követték el, és azokat interneten megjelent közleményében az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára.