Az Iszlám Állam vállalta az orlandói merényletet - mit jelent ez?

Fotó: Getty Images / Gerardo Mora

-

Omar Mateen az Iszlám Állam harcosának tartotta magát. De ezt szinte bárki elmondhatja magáról. Az ISIS bátorítja is, hogy a nevében kövessenek el terrortámadásokat.


Az Iszlám Állam harcosa volt az a fegyveres, aki a floridai Orlandóban egy melegbárban több mint 100 embert megölt vagy megsebesített - jelentette a terrorszervezet hírügynökségére, az Amakra hivatkozva a Reuters.

Meg nem erősített információk szerint Omar Mateen felhívta a 911-et (ez az általános segélyhívó az Egyesült Államokban), és felesküdött az Iszlám Államra. A terrorszervezet álláspontját közvetítő hírügynökség jóval később bocsátotta ki a merényletet vállaló közleményt.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy Mateen közvetlenül kapcsolatban állt volna az Iszlám Állammal vagy más csoporttal. A terrorszervezet ugyanis lehetővé tette, hogy bárki a nevében kövessen el merényletet.

Az ISIS már 2 éve közölte: nem kell engedélyt kérni a támadásokhoz. Ez a megoldás emlékeztet az al-Kaidára. Bin Ladenről mondták először, hogy franchise-rendszerben működteti a terrorszervezetét. Ahhoz is bármelyik szervezet csatlakozhatott - akár úgy is, hogy alig volt élő kapcsolata a központtal.

Az ISIS tovább tökéletesítette ezt a módszert. Már nem csak szervezetek csatlakozhatnak az Iszlám Államhoz (mint például a nigériai Boko Haram, vagy a szomáli al-Shabaab), hanem egyének is. Így tettek a tavaly decemberi San Bernandino-i merénylet elkövetői is. A radikális iszlamista pár a támadás napján, a Facebookon jelentette be, hogy csatlakoztak az Iszlám Államhoz.

A rendhagyó, toborzásnak is alig nevezhető megoldással az ISIS csak nyerhet. Az internetet elárasztja a propagandájával, és számíthat arra, hogy előbb vagy utóbb lesz valaki, aki erőszakos tettét az Iszlám Állam nevében követi el. Mateennek tehát nem kellett találkoznia az ISIS ügynökeivel, nem kellett kiképzést kapnia Irakban vagy Szíriában, nem kellett bizonyítania hűségét vagy elszántságát.

Korszerű, 2.0-ás terroristaként elég volt, hogy fegyvert fogott - az Egyesült Államokban ez nem jelent semmilyen problémát -, kiválasztott egy tetszőleges célpontot, és ámokfutása előtt az Iszlám Állam harcosának nevezte magát. Ha igaz, hogy homofób volt (apja szerint kiborult, amikor csókolózó férfiakat látott), akkor érthető, miért pont a Pulse lett a célpontja. Nyilván könnyebben szánta el magát a mészárlásra egy olyan helyen, amit mélységesen megvetett.

Így lett Mateen - az ISIS New York-i születésű önkéntese - az USA egyik leghatékonyabb tömeggyilkosa.