Az Iszlám Állam terroristái robbantottak volna Münchenben

-

Két pályaudvart ürítettek éjjel, 5-7 öngyilkos merénylőről szereztek információt a titkosszolgálatok. Nem a terroristák diktálnak, de fő a biztonság.


A bajor belügyminiszter péntek hajnalban közölte, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet készülhetett merényletre Münchenben szilveszter éjjel. Joachim Herrmann sajtótájékoztatón közölte, hogy a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal egy „baráti” titkosszolgálattól kapott információk alapján értesítette arról a rendőrséget, hogy az Iszlám Állam merényletet tervez Münchenben.

A müncheni rendőrkapitány szerint az információk arról szóltak, hogy a terrorszervezet 5-7 embere öngyilkos merénylet végrehajtására készül. Hubertus Andrä közölte, hogy egyelőre senkit sem fogtak el.

Münchenben terrortámadás veszélye miatt csütörtökön késő este lezárták a főpályaudvart és a Pasing nevű városrész pályaudvarát, mert a rendőrség szerint „komolyan veendő információk” utaltak arra, hogy terroristák szilveszter éjjelén merényletet akarnak végrehajtani. A német hatóságok néhány órával az új év beköszönte előtt értesültek arról, hogy az Iszlám Állam merényletre készül a bajor tartományi fővárosban, az említett két pályaudvarnál.

Joachim Herrmann szerint indokolt volt a fokozott biztonsági intézkedések elrendelése.
Általános álláspontunk szerint nem hagyjuk, hogy a terroristák diktálják az életünket. De amikor a figyelmeztetés ennyire konkrét a helyet és az időpontot illetően, muszáj lépni

– mondta a bajor belügyminiszter, aki a néhány héttel ezelőtti hannoveri fenyegetettséghez hasonlította a müncheni készültséget. Akkor – nem sokkal a párizsi merényletek után – törölték a Németország–Hollandia barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzést, mert arról szóló információk kerültek a hatóságok birtokába, hogy terroristák robbantásos merényletre készülnek.

A pályaudvart péntek reggel újra megnyitották, de a riadókészültség marad.