Az Iszlám Állam tagja volt az isztambuli merénylő

Fotó: ANADOLU AGENCY / VELI GURGAH

-

Robbanás rázta meg reggel Isztambul egyik turisztikai központját. A halottak között nincs török, és többségük német. Erdogan elnök terrortámadásnak nevezte az esetet és szíriai elkövetőről beszélt, de van, aki szerint szaúd-arábiai terrorista a tettes.


A keddi isztambuli robbantásos merénylet elkövetője az Iszlám Állam terrorszervezet tagja volt, jelentette be Ahmet Davutoglu török miniszterelnök. A kormányfő Ankarában tett, a televízióban sugárzott nyilatkozatában azt is elmondta, hogy a robbantás összes áldozata külföldi állampolgár volt. Az elkövető nemrég lépett be Törökország területére Szíriából, de nem állt a török hatóságok megfigyelése alatt mint feltételezett terrorista. Tíz halott van, kilenc német, egy perui. A tizenöt sérült körül kettőnek válságos az állapota. (Időközben a német külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy 8 német halott van.)Isztambul turisztikai központjában, a Sultanahmet téren történt a nagy erejű robbanás kedd reggel. A török elnök szerint terrortámadás történt, az öngyilkos merényletet egy szíriai követte el. Egy török hírügynökség perui, dél-koreai és norvég sérültekről is írt.


Itt történt a támadás


Az önmagát felrobbantó merénylőt maradványai alapján azonosították. A török elnök szerint szíriai állampolgárról van szó, egy török újság a Dogan hírügynökségre hivatkozva korábban azonban azt közölte, a szaúd-arábiai születésű Nabil Fadlı követte el a merényletet.

A robbantás helyszínéhez közel van több turisztikai látványosság: a Kék Mecset, a Hagia Sophia és a Nagy Bazár is.

Egy éppen munkába igyekvő szemtanú különös, ijesztő hangot hallott, majd robbanás rázta meg az óvárost. Egy közelben dolgozó nő a Reutersnek azt mondta, a robbanás nagyon hangos volt, sokkolta őket. „Kirohantunk, és szanaszét heverő testrészeket láttunk.”