Az Iszlám Állam robbantott Isztambulban

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

Török sajtóértesülések szerint az Iszlám Állam a felelős az öt halálos áldozatot követelő szombati öngyilkos merényletért. A robbantást hivatalosan egyetlen szervezet sem vállalta, de a DNS vizsgálat igazolta, hogy a terrorszervezettel kapcsolatban álló férfi volt a merénylő.


A Habertürk című napilap vasárnap rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a támadás végrehajtójának azonosítása miatt Isztambulba szállított férfi felismerte a térfigyelő kamerák felvételein a fiát, aki kapcsolatban állt az Iszlám Állammal. A férfit még szombaton vitték a délkelet-törökországi Gaziantepből a fővárosba.


A családhoz is eljuttatták a felvételeket, és többen is megerősítették, hogy a képeken Mehmet Öztürk látható. Ezt követően DNS-vizsgálatot végeztek, melynek eredménye szerint valóban Öztürk volt az öngyilkos merénylő, közölte a török belügyminisztérium.

Öztürk apja a Vatan című napilapnak azt nyilatkozta, hogy fia hosszú ideje eltűnt, a merénylet előtt azonban Isztambulból még felhívta őt telefonon. Az újság értesülései szerint a férfi fémgolyókkal kevert TNT robbanóanyagot használt a robbantáshoz.

A vezető török kormánypárti napilap, a Sabah a közösségi médiát pánikkeltéssel vádolta, amiért az incidens után az oldalak felhasználói több felületen további isztambuli merényletekről szóló beszámolókat tettek közzé. Az újság szerint a terrorizmus célja a mindennapi élet káoszba döntése.

A legnagyobb ellenzéki napilap, a Hürriyet arra emlékeztetett, hogy az isztambuli német főkonzulátus terrorriasztás miatt csütörtök óta zárva tart. A diplomáciai külképviselet nyilatkozata értelmében a német biztonsági hatóságok korábban „konkrét és nagyon komoly” információk birtokába jutottak, amelyek arra utaltak, hogy támadás készül Isztambulban.