Az Iszlám Állam robbanthatott Törökországban

-

Autóba rejtett pokolgép robbant a délkelet-törökországi Gaziantep város rendőr-főkapitánysága előtt, két rendőr meghalt - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Az incidensben 22-en megsebesültek, közülük tizennyolcan rendőrök. A szomszédos épületek ablakai betörtek. A hatóságok a környékre vezető összes utat lezárták.


A merényletet a Dogan török hírügynökség beszámolója szerint két gépjárművel összesen hárman hajtották végre. Az első gépkocsiban ketten utaztak, ők a főkapitánysághoz közelítve automata fegyvereikkel lövöldözni kezdtek, majd amikor a rendőrség választüzet nyitott, megérkezett a pokolgépet szállító második autó, amely az épület előtt 10 méterrel felrobbant vezetőjével együtt.

A Dogan arról értesült, hogy a rendőrség keresi az első, fehér színű gépkocsit, amellyel két elkövető elmenekült.

Az Ihlas hírügynökség azt írta, hogy a robbantást az Iszlám Állam egyik tagja, Ismail Günes követte el, és öngyilkos merénylet történt. A merénylő apját kihallgatják és DNS-vizsgálatnak vetik alá, anyja a közelmúltban elhunyt.

Az okozott kár láttán szakértők úgy vélik, az öngyilkos merénylő mintegy 300 kilogramm robbanóanyagot használt.Az esettel egy időben ismét két, Szíriából kilőtt aknagránát csapódott be a délkelet-törökországi Kilis városban. Az egyik egy autóparkolót, a másik egy ház kertjét találta el. Négy ember megsebesült, köztük egy várandós nő.

A török kormány a támadássorozatért az Iszlám Államot teszi felelőssé, mivel a határ szemközti oldala, az észak-szíriai Azáz környéke a terroristák fennhatósága alatt áll. A török tüzérség ez alkalommal is azonnal válaszolt: két rakétakilövőt megsemmisített, és végzett a dzsihadisták kilenc fegyveresével.