Az Iszlám Állam örül Trump győzelmének

Fotó: MTI/AP / Patrick Semansky

-

A leendő elnök muzulmángyűlölete miatt ezrével özönlenek majd hozzájuk a hívek – ezt várja az ISIS.


Donald Trump győzelme az amerikai elnökválasztásokon segít az Iszlám Állam nevű terrorszervezet afganisztáni szárnyának új tagokat toborozni – írta a Khaama Press afganisztáni hírügynökség a dzsihadisták egyik rangidős parancsnokára hivatkozva.

„Ez a fickó komplett őrült.


Zsigeri gyűlölete a muszlimok iránt jóval egyszerűbbé teszi a dolgunkat,

mert ezrével toborozhatunk új tagokat” – vélekedett Abu Omár Horászáni, aki a Khaama Press szerint a Reuters brit hírügynökségnek adott interjút.

Az Iszlám Állam afganisztáni parancsnokának kijelentései azt követően hangzottak el, hogy Trump megfogadta, legyőzik a radikális iszlamista terrorizmust, ahogy megnyerték a hidegháborút is. Ugyanakkor Trump kevés részletet osztott meg arról, hogy mik a tervei a különböző szélsőséges csoportokkal, köztük az al-Kaidával, a tálibokkal és az Iszlám Állammal szembeni küzdelemben.

Az afganisztáni radikális iszlamista tálibok a múlt hét közepén, röviddel megválasztását követően szólították fel Donald Trumpot, hogy vonja ki az amerikai csapatokat a közép-ázsiai országból.

Afganisztánban még mindig nagyon rossz a biztonsági helyzet, és a szélsőséges iszlamista tálibok több területet ellenőriznek Afganisztánban, mint bármikor korábban az Egyesült Államok 2001-es inváziója óta, és az Iszlám Állam is megvetette a lábát. A dzsihadisták Horászán néven új tartományt akarnak kiszakítani maguknak kelet-afganisztáni területeken, egyes pakisztáni körzetekkel kiegészítve.