Az Iszlám Állam orosz katonával fejezteti le az orosz túszt

-

Az Iszlám Állam súlyos videofelvétellel fenyegette meg szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Egy olyan lefejezős videót tettek közzé, amelyen az orosz foglyot egy honfitársa, egy orosz harcos fejezi le.


„Orosz emberek, nem fogtok biztonságra lelni a saját otthonaitokban” – mondja a felvételen oroszul az a férfi, aki nem sokkal később lefejezi 23 éves túszát, Khasajev Maghomidot. A videó egyértelmű fenyegetés Putyinnak, aki hetek óta bombázza az Iszlám Állam szíriai állásait.


A dzsihádista szervezethez csatlakozott harcos azt ígéri, hogy minden megölt, Szíriában harcoló szélsőséges társáért, az Iszlám Állam orosz embereket fog kivégezni, és minden egyes lerombolt házért orosz otthonokat fog földig rombolni – idézi a Foreign Policy.


Khasajev Maghomid Csecsenföldön született, és az orosz titkosszolgálatok küldték az Iszlám Állam által ellenőrzött területekre, hogy felkutassa azokat a Kaukázus vidékéről származó oroszokat, akik kiképzésre csatlakoztak a dzsihádistákhoz, és vissza akarnak térni Oroszországba. A szerdán közzétett videóban mindezt maga mondja el rabruhában, közvetlenül a kivégzése előtt. Arról is beszámol, hogy folyamatos összeköttetésben volt a titkosszolgálattal, két radikalizálódott oroszról is jelentett, azonban azokat az Iszlám Állam megölte, mielőtt haza térhettek volna.