Az Iszlám Állam nevére vette az agyonlőtt texasi támadókat

Fotó: MTI/MTVA / Brandon Wade

-

Az FBI maga is úgy sejtette, hogy a terrorszervezet állhat a Mohamed-karikatúrákat bemutató kiállítás elleni akció hátterében. Az AFP hírügynökség szerint az Iszlám Állam rádiójában hangzott el a bejelentés, amely alátámasztani látszik az amerikai nyomozók verzióját. Vasárnap a dallasi rendőrök végeztek a rájuk tüzet nyitó támadókkal.


Több amerikai televízió és hírügynökség különböző bűnüldöző szervekre hivatkozva, de egybehangzóan azt közölte, hogy a két támadó a phoenixi (Arizona állam) illetőségű, 30 éves Elton Simpson és a 34 éves Nadir Soofi volt. A két férfi együtt lakott, lakásukon hétfőn mintegy kilenc órán át házkutatást tartottak, amelyben tűzszerészek és az FBI ügynökei is részt vettek. Egy fehér Chevrolet minibuszt is átvizsgáltak. Az épület lakóit rendőr kommandósok kiterelték az épületből.

Simpsont 2006 óta megfigyelés alatt tartották, mert kapcsolatban állt egy személlyel, aki megkísérelt terrorista sejtet létrehozni Arizonában. 2010 februárjában háromévi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, mert szövetségi nyomozóknak hazudott arról, hogy Szomáliába akart utazni. Ott feltehetően, de nem bizonyítottan egy terrorszervezethez szándékozott csatlakozni. Simpson volt ügyvédje, Kristina Sitton hithű muszlimként és törvénytisztelő emberként írta le egykori ügyfelét, akit szerinte hamis vádak alapján próbáltak meg felelősségre vonni, hogy igazolják az ellene indított nyomozás költségeit.

„Allah fogadjon el bennünket mudzsáhidként (a szent háború harcosaként)” – írta a CNN szerint a garlandi támadást megelőzően Simpson a Twitteren.