Az Iszlám Állam megsemmisítését ígéri az USA külügyminisztere

Fotó: MTI/AP / Bram Janssen

-

Washingtont nem érdekli a nemzetépítés, a terrorizmus elleni harc a legfontosabb feladat.


Az Iszlám Állam gyökeres kiirtását és vezetőjének likvidálását ígérték a washingtoni terrorellenes nemzetközi konferencia résztvevői. A külügyminiszteri szintű találkozón – amelyen Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte – 66 ország külügyminisztere és 2 nemzetközi szervezet képviselője az Iszlám Állam és a terrorizmus elleni harc további lépéseit vitatta meg. A tanácskozás házigazdája Rex Tillerson, az USA külügyminisztere volt. Irakot a miniszterelnök, Haider al-Abádi képviselte – vele a Fehér Házban találkozott Donald Trump elnök.

Tillerson szerint a Közel-Keleten ugyan sokféle kihívással kell szembenézni, és sokféle érdeket kell egyeztetni, de az USA számára a legnagyobb és elsődleges feladat az Iszlám Állam végleges megsemmisítése. „Nem az Iszlám Állam szerepének csökkentése a célunk, hanem a legyőzése” – mondta Tillerson. Szerinte ebbe tartozik Abu Bakr al-Bagdadi likvidálása is.


Nem vagyunk azonban érdekeltek a nemzetépítés bizniszében”

– mondta Tillerson, és ez fordulatot jelent a korábbi amerikai törekvésekhez képest. A külügyminiszter arra buzdította a résztvevőket, hogy még jobban járuljanak hozzá a terroristáktól már megtisztított iraki és szíriai országrészek újjáépítéséhez, segítsenek a helyieknek a mindennapi élet újraindításában és közösségeik stabilizálásában.

A nemzetközi koalíció szerint 2017-ben mintegy 2 milliárd dollárra volna szükség e célok megvalósításához, és az amerikai külügyminiszter arra kérte a partnereket, hogy ennek legalább a 75 százalékát teremtsék elő.


Biztonsági zónák

Tillerson a térség stabilizálása egyik fontos tényezőjének nevezte az úgynevezett átmeneti biztonsági zónákat, amelyekben tűzszünetet hirdetnének, hogy a menekültek visszatérhessenek otthonukba. A záróközleményben azonban erről már nem esett szó.

A záróközlemény 13 pontban foglalja össze a konferencián elhangzottakat, köztük a nemzetközi koalíció terrorellenes erőfeszítéseinek eddigi eredményeit vagy a terrorizmus ellen több fronton – például Észak-Afrikában, Afganisztánban, Irakban vagy Szíriában – vívott küzdelem jelenlegi helyzetét. A résztvevők támogatásukról biztosították al-Abádi iraki kormányfő programját, és tanácsokat adtak a líbiai, az afganisztáni és a nigériai kormány terrorizmus elleni harcához. „Erősítjük erőfeszítéseinket az Iszlám Állam ellen a digitális küzdőtéren, és


újraírjuk a közbeszédet a szervezetről”

– áll a közleményben.

A nemzetközi koalíció következő tanácskozását júliusban rendezik meg, a helyszín még nem ismert.