Az Iszlám Állam magára vállalta a tunéziai mészárlást

Fotó: AFP / FETHI BELAID

-

A terrorszervezet meg is nevezte a 38 ember életét kioltó merénylet végrehajtóját. A helyi rendőrség szerint egy diákról van szó, aki eddig nem került a látókörükbe. Tunézia közben 80, gyűlöletkeltéssel vádolt mecsetet bezár.


Tunézia mintegy 80, az erőszak szításával összefüggésbe hozott mecsetet zár be, a biztonsági készültséget pedig megnöveli a turista- és régészeti helyszíneken, jelentette be Habib Eszid kormányfő a pénteki, a merénylőve immár 39 halálos áldozattal járó tengerparti mészárlás után. Azt mondta, az állami kontrollon kívüli mecsetek gyűlölködést terjesztenek, és egy héten belül bezárnak, írja a BBC.

A pénteki, Szusza városában végrehajtott merényletet, melyben britek, németek, belgák, franciák és legkevesebb egy ír állampolgár halt meg, az Iszlám Állam magára vállalta. A terrorszervezet közölte, hogy Abu Yahya al-Qayrawaninak hívják a fegyverest, és a híveit a Ramadán ideje alatti további erőszakra buzdította. A tunéziai rendőrség szerint egy Seifeddine Rezgui nevű diákról van szó, aki eddig nem került a hatóságok látókörébe.

A támadót a rendőrség lelőtte. (A BBC egy emberről ír, korábban két terroristáról lehetett tudni.)

A BBC azt írja, hogy a strandolónak álcázta magát a férfi, de a napernyőjébe rejtve fegyvert vitt magával, és a strandon kezdett lövöldözni, majd bejutott a Hotel Riu Imperial Marhaba nevű szállodába, ahol folytatta a mészárlást.

Ez volt március óta a második súlyos támadás turisták ellen Tunéziában, akkor 22 ember halt meg, amikor szélsőségesek egy múzeumra támadtak a fővárosban.

A pénteki tunéziai merényletről itt olvashatnak bővebben, itt a magyar vonatkozásokat találja, ide kattintva pedig azt a képgalériát nézhetik meg, amelyben a szinte egy időben történt tunéziai, kuvaiti és lyoni gyilkosságok fotóit gyűjtöttük össze.