Az Iszlám Állam magára vállalta a párizsi terrortámadást

Fotó: citizenside.com / CITIZENSIDE/ELYXANDRO CEGARRA

-

Meg akarták mutatni, hogy Franciaország a fő célpont. Nyolc "testvérrel" hajtották végre a merényletet.


Az Iszlám Állam vállalta a péntek esti támadást, közölte a BBC. Az online közzétett, francia és arab nyelvű írásos, valamint hangos közleményében a terrorszervezet azt írja, úgy tervezték a támadást, hogy megmutassák, továbbra is Franciaország a fő célpont. Ez addig így marad, míg Franciaország folytatja politikáját - írták a terroristák, akik közölték azt is, ez a válasz az Iszlám Államhoz tartozó területek bombázásáért.

Az írják, részletesen tanulmányozták a célpontokat, és "nyolc testvérrel" hajtották végre a támadást a francia főváros szívében, akik robbanóöveket és gépfegyvereket használtak. Párizst a fertelem és a perverzió fővárosának nevezték.

„Az Allah segítségével végrehajtott szent támadásban hívők, és a kalifátus - Allah adjon nekik hatalmat és győzelmet - katonáinak egy csoportja a förtelem és perverzió fővárosát célozta, azt, ami Európában a kereszt lobogóját viszi - Párizst.” 200 embert akartak megölni. "Ez volt a vihar első támadása, és egy figyelmeztetés azoknak, akik szeretnének tanulni" - írta a terrorszervezet.

A közlemény szerint a megtámadott helyeket céllal választották ki a dzsihádisták. A stadionban két ország csapatai játszottak, ráadásul a "hülye Hollande" is ott volt a meccsen. A Bataclanban tartott koncertben pedig több száz bálványozót és a perverzió ünnepét látták a támadók. A többi lövöldözés pedig a bizonytalanság és a zavar növelése érdekében történt.Szombat reggeli beszédében, az Iszlám Állam hivatalos közleménye előtt már az "Iszlám Állam barbárjai" által elkövetett "tervezett hadi cselekménynek" nevezte Francois Hollande a péntek éjszakai párizsi támadásokat.

"Kegyetlenül meg fogjuk torolni ezt rajtuk otthon és minden más területen is" - mondta az elnök. Hollande háromnapos gyászt rendelt el a gyávának minősített támadás után. "Ezekben a fájdalmas időkben azt kérem, hogy legyünk egységesek, hidegvérűek" - folytatta Hollande.

A parlament alsó és felsőháza hétfőn fog összeülni, hogy a jövőbeli katonai akciókról tanácskozzanak. Az elnök arról is beszélt, hogy a csapás ellenére Franciaország erős és győzelmet fog aratni a barbárság felett.


Később, európai idő szerint szombat késő este a Fehér Ház is közölte: nincs olyan információjuk, ami ellentmondana a francia feltételezésnek, hogy az Iszlám Állam a felelős.