Az Iszlám Állam lapja sok mindent elárul az európai terroristákról

Forrás: BELGIAN FEDERAL POLICE

-

Megjelent a terrorszervezet magazinjának, a Dabiqnak az új száma, amelyben részletesen írnak a terrortámadások elkövetőikről.


A dzsihadista szervezet az angol nyelven havonta megjelenő propaganda-magazinja, a Dabiq szerint a 27 éves Khalid és a 29 éves Ibrahim el-Bakraoui voltak a felelősek a párizsi és brüsszeli támadások „összes előkészületéért”. Khalid el-Bakraoui a brüsszeli metró Maelbeek nevű állomásán robbantotta fel magát, Ibrahim el-Bakraoui és Najim Laachraoui a belga főváros Zaventem repülőterén hajtották végre öngyilkos merényleteiket március 22-én.


Az el-Bakraoui testvérpár lőfegyvereket és robbanószereket szerzett be, lakásokat, úgynevezett menedékházakat béreltek, és megtervezték a merényleteket – írja a szélsőséges magazin. A belga ügyészség korábban közölte, hogy a terrorista fivérek által bérelt lakások menedéket nyújtottak a párizsi és a brüsszeli merénylőknek is.

A Dabiq szerint az el-Bakraoui testvérek a fegyházban töltött idejük alatt tették magukévá az Iszlám Állam ügyét. A belga ügyészség korábbi tájékoztatása szerint a terroristák autólopás és bankrablás miatt voltak börtönben.


Khalid, Ibrahim el-Bakraoui és Najim Laachraoui


A pokolgépek készítője

Az Iszlám Állam propaganda-magazinja szerint a két európai fővárosban végrehajtott támadásokhoz Najim Laachraoui, a harmadik brüsszeli robbantó készítette a pokolgépeket. A belga és francia hatóságok megtalálták Laachraoui DNS-ét a párizsi merénylők robbanómellényein, gyanújuk szerint pedig köze volt a brüsszeli robbanószerkezetek összeállításához.


A 24 éves, marokkói származású belga állampolgár Laachraoui 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz, és aktívan részt vett a harci cselekményekben egészen addig, amíg meg nem sebesült a lábán. A fiatal férfi ekkor úgy döntött, visszatér Európába, hogy ott hajtson végre támadásokat - írja a Dabiq. Európába történő visszatérése után egy tapasztaltabb dzsihadista, a 40 éves algériai Mohamed Belkaid segítette. Belga és francia nyomozók szerint az Iszlám Állam európai sejtjeinek Belkaid volt a feje, a párizsi terrorcsoportokat Najim Laachraouival telefonon keresztül irányította.

Belkaid egy házkutatásnak indult rendőrségi akció során halt meg március 15-én Brüsszel Forest kerületében. Az algériai tüzet nyitott a rendőrökre, ami a hatóságok szerint lehetővé tette két másik gyanúsítottnak, hogy elmeneküljenek. A víz és áram nélküli lakásban több gépkarabélyt, nagy mennyiségű lőszert, az Iszlám Állam propagandaanyagait, és Salah Abdeslamnak, a francia és belga hatóságok szerint a párizsi merényletek egyik kitervelőjének az ujjlenyomatait találták meg a rendőrök.

A támadók a tavaly novemberi párizsi merényletekben 130 embert öltek meg, míg a brüsszeli robbantásokban 32 embert öltek meg az Iszlám Állam nevében.

A Dabiq a merényletek szervezőiről szóló írása mellett felhívást is intéz az olvasóihoz: az Iszlám Állam vérdíjat tűzött ki több prominens mérsékelt muszlim fejére Nyugaton. A listán szerepel Huma Mahmood Abedi, Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter munkatársa, Keith Ellison amerikai kongresszusi képviselő, valamin Sayeeda Warsi és Sajid Javid brit konzervatív politikusok.