Az oroszok nem hisznek az Airbusuk elleni állítólagos merényletben

-

Az Iszlám Állam terrorista szervezet egyiptomi szárnya Twitter-üzenetben közölte, hogy fegyveresei lőtték le a Sínai-félszigeten lezuhant orosz gépet. Katonai szakértők, illetve orosz és egyiptomi kormánytagok szerint a bejelentést nem feltétlenül kell komolyan venni.


Korábban egyiptomi biztonsági források állították, hogy műszaki probléma okozhatta a légi szerencsétlenséget, és határozottan kizárták, hogy támadás érte volna az orosz utasszállítót.

Az orosz közlekedési miniszter és az egyiptomi hadsereg szóvivője is azt közölték újságírókkal, hogy nincs bizonyíték arra, hogy valóban a dzsihádista szervezet lőtte le a gépet. Katonai szakértők szerint az Iszlám Állam egyiptomi szervezetének nincs erre alkalmas fegyvere, azt azonban nem zárták ki, hogy a gépen elrejthettek robbanószerkezetet.

Az Iszlám Állam félhivatalos hírügynökségeként működő Aamaq honlapon is közzétett hírben az dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget az orosz utasszállító lezuhanásáért.

"Az Iszlám Állam harcosai képesek voltak lelőni a Sínai-tartományban egy orosz repülőgépet, amely több mint 200 orosz keresztes lovagot szállított. Valamennyien meghaltak" - olvasható a Twitter-üzenetben, amely azt jelzi, hogy a támadás Oroszország szíriai beavatkozásának megtorlása volt.