Az Iszlám Állam két terroristáját vehették őrizetbe Németországban

Fotó: AFP / ODD ANDERSEN

-

Németország három tartományában is razziát tartott a rendőrség, a terrorelhárító egységeket is bevetették. A házkutatások során több embert előállítottak, két feltételezett terroristát őrizetbe vettek. A gyanú szerint súlyos állam elleni erőszakos bűncselekményt készítettek elő, és az Iszlám Államhoz kötődnek.


Csütörtökön reggel 450 rendőr a terrorelhárító egységekkel együttműködve tartott razziát Berlinben, Észak-Rajna-Vesztfália és Alsó-Szászország tartományokban. A fővárosban két lakást és két további helyszínt kutattak át, az akció négy férfi ellen irányult.


Végül két férfit vettek őrizetbe, valamint egy nőt, aki ellen más ügyben elfogatóparancs volt érvényben.A berlini rendőrség közleménye szerint az egyik gyanúsítottat az algériai hatóságok is keresik az Iszlám Államhoz fűződő kapcsolatai miatt. Az illető az eddig feltárt adatok alapján Szíriában katonai kiképzést kapott. A házkutatásokon lefoglaltak egyebek mellett számítógépeket és mobiltelefonokat. Sajtóértesülések szerint a másik férfi is algériai.


A fő gyanúsított 35 éves, egy menedékkérőket befogadó állomáson vették őrizetbe az észak-rajna-vesztfáliai Attendornban. Az illető a szövetségi alkotmányvédelmi hivatalnak (BfV) - a német belső elhárításnak - tűnt fel, adatai szerint Szíriában harcolt az Iszlám Állam oldalán, és több személyazonosságot használ. Az ARD országos közszolgálati televízió értesülése szerint az alsó-szászországi Hannoverben is átkutattak egy menekültszállást.

Arra utaló jeleket nem találtak, hogy az összehangolt razziával küszöbön álló terrortámadást akadályoztak meg.


Ebben a berlini lakóparkban is tartottak razziát.