Az Iszlám Állam harcosait is csempészik a Földközi-tengeren

-

Engedik a csempészek működését a bevétel feléért cserébe. Saját embereiket is küldik, akik külön ülnek a hajókon.


A Földközi-tenger zsúfolt embercsempészhajóin ISIS-terroristák is vannak – mondták líbiai kormányzati források a BBC-nek az Iszlám Állam irányítása alatt álló észak-afrikai területek csempészeinek információi alapján.

Az információk szerint az Iszlám Állam a bevétel 50 százalékáért cserébe engedi meg a csempészek működését. Idén közel 60 ezer ember próbált átjutni Európába az ENSZ adatai szerint. Gyakoriak a hírek a tengerbe vesző menekültekről, idén csaknem 1800-an halhattak meg a hajókon.

A líbiai kormánytanácsadó egy BBC-ben adott interjúban elmondta, hogy az Iszlám Állam tudatosan használja a hajókat emberei Európába juttatására, mert az európai bevándorlási hivatalok nem tudják megkülönböztetni a harcosokat a bevándorlóktól és a menekültektől. A terroristák gyakran külön ülnek a hajókon, és állítólag látszik rajtuk, hogy nem félnek az átkeléskor.

A Frontex – az EU határfigyelő szervezete – korábban már figyelmeztetett, elképzelhetőnek tartják, hogy az Iszlám Állam alternatív migrációs útvonalakat használ, hogy bejusson Európába.