Az Iszlám Állam elveszítette egyik robbanóanyaggyárát Líbiában

-

Elkeseredett harc folyik Szirtért, Kadhafi szülővárosáért a kormányerők és a dzsihadisták között. Itt van a gyár.


A líbiai nemzeti egységkormány erői vasárnap bejelentették, hogy előző nap elfoglalták az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet legnagyobb robbanóanyaggyárát a szélsőségesek fellegvárának számító Szirtben.

A líbiai hadsereg május 12-én kezdte meg Moammer el-Kadhafi néha diktátor szülővárosának, Szirtnek a felszabadítását. Ez volt a legjelentősebb robbanóanyag-üzem, amelyet az offenzíva kezdete óta megszereztek. Az épület a tengerparti város egyik délkeleti negyedében található. A róla készült fényképeken pokolgépek, kábelek, szétszerelt mobiltelefonok és egyéb elektronikus eszközök is láthatók.

Az egyenruhások célja az, hogy Szirt egészét visszaszerezzék a dzsihadistáktól. A katonáknak június 9-én sikerült megvetniük a lábukat a városban, ahol az IÁ heves ellenállásába ütköznek nap mint nap. A dzsihadisták öngyilkos és pokolgépes merényletekkel is harcolnak a kormányerőkkel szemben.

A líbiai hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy több fronton sikerült előrenyomulnia Szirtben a tüzérségi és a légi támogatásnak köszönhetően.
A műveletek kezdete óta 280 katona vesztette életét, és több mint 1500-an sebesültek meg líbiai egészségügyi források szerint.

Kadhafi 2011-es bukása óta hatalmas a zűrzavar Líbiában, amelyet kihasználva az Iszlám Állam megvetette lábát az észak-afrikai országban. A szélsőségesek 2015 júniusában foglalták el Szirtet.