Az Iszlám Állam ellen harcolóknak a menekülő nőkön is segíteniük kell

Forrás: AFP / SAFIN HAMED

-

Megerőszakolt lányokat, öngyilkosságba hajszolt nőket hagy maga után a terrorszervezet.


Az iraki és kurd erők is elindultak az Iszlám Állam (ISIS) kezén lévő Moszul városának visszafoglalására. Mintegy 4-5 ezer iszlamista fegyveres védi a várost: robbanó csapdákat, öngyilkos terroristákat készítettek elő. Moszul 3,5 milliós lakosságának fele még ott maradt.

A bevonuló csapatoknak azonban nemcsak a fegyveres támadásokra, hanem a menekültek ellátására is fel kell készülniük. Az észak-iraki dahúki menhely nőgyógyásza, Nám Navzat szerint csak idén mintegy 800 áldozatnak nyújtottak orvosi és pszichológiai segítséget írja az Euronews.


Ötször adták el

Az ISIS kezén lévő területekről, aki teheti, menekül, köztük pedig nagyon sok a fiatalkorú lány és nő is. Navzat doktor két éve dolgozik Észak-Irakban, elmondása szerint találkozott már kilencéves kislánnyal, akit megerőszakoltak, és nőkkel, akikkel brutálisan és megalázóan bántak az ISIS emberei.

A dzsihadisták az elrabolt és fogva tartott nőket adják-veszik egymás között, sokszor szexrabszolgaként. Egy jazidi asszony azt mondta, hogy elfogása után ötször adták el más és más férfinak. Szabadulni akart, kétségbeesésében háromszor próbált öngyilkos lenni. Úgy érezte, csak így érheti el, hogy ne bántsák többet. A jazidi áldozat arról is beszélt, hogy a düh és a tehetetlenség miatt már semmivel sem tudott törődni, még saját kislánya sorsával sem.


A világ tudja, hogy mennyi erőszaknak vannak kitéve az Iszlám Állam uralma alatt élő lányok és fiatal nők. De a hírekbe csak ennyi fér. Arról már nem szólnak a beszámolók, hogy mekkora munkát jelent visszaadni a túlélőknek a korábbi életüket

– mondta Rmanatan Balakrisnan, az ENSZ Népesedési Alapjának iraki képviselője.


Több ezerre tehető az Iszlám Állam által elhurcolt lányok és asszonyok száma.