Az Iszlám Állam bejelentkezett Kaliforniában – vajon mit lép Amerika?

Fotó: NurPhoto / Gail Orenstein

-

A terrorszervezet közölte, hogy a 14 ember halálát okozó merénylők a szervezet követői voltak. Márpedig a kaliforniai vérengzés ezzel a második legtöbb halálos áldozatot követelő iszlám terrortámadás lett a New York-i ikertornyokba irányított repülőgépek támadása után. Obama elnök eddig csak lehetőségnek mondta, hogy terrorista akció történt. A legutóbbi Obama–Putyin-találkozó nem sok jóval kecsegtet.


A kaliforniai San Bernardinóban végrehajtott mészárlás férfi résztvevője kapcsolatban állt legalább két tengerentúli szélsőséges szervezet, köztük az al-Kaidához köthető szíriai an-Núszra Front embereivel – jelentette pénteken a Los Angeles Times. Az Iszlám Állam terrorszervezet szombat reggeli nyilatkozata szerint a két merénylő a szervezet „követője” volt.

A 27 éves Tashfeen Malik és férje, a 28 éves Syed Rizwan Farook szerdán 14 embert megölt, 21-et megsebesített a dél-kaliforniai San Bernardino megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén, majd életét vesztette a rendőrökkel vívott tűzharcban. Szakértők korábban úgy vélekedtek, hogy a támadást az Iszlám Állam ihlette, arra viszont eddig nincs bizonyíték, hogy közvetlenül köze lenne hozzá.

Ugyanakkor az Iszlám Állam szombat reggel Bejrútban internetes rádiónyilatkozatot tett közzé, azt állítva, hogy a két merénylő az ő „követőjük" volt. „A támadást az Iszlám Állam követői hajtották végre” – hangzott az üzenet.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) korábban bejelentette: terrorcselekménynek tekinti a San Bernardinóban végrehajtott mészárlást, és ezen a nyomon folytatja a nyomozást.

David Bowdich, az FBI magas rangú tisztségviselője elmondta: a hatóságok által eddig összegyűjtött tárgyak alapján arra lehet következtetni, hogy a gyanúsítottak alaposan előkészítették akciójukat. A tisztségviselő szerint megvizsgálták a tettesek helyszínen hagyott, összetört mobiltelefonjait, és arra utaló jeleket találtak, hogy telefon-összeköttetésben voltak olyan emberekkel, akik az FBI figyelmének középpontjában állnak.

Bowdich megerősítette azokat a korábbi médiaértesüléseket is, amelyek szerint a mészárlás női elkövetője Facebook-üzenetben hűségesküt tett az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjének.


Találkozó nagy hallgatással

Az amerikai elnök, Barack Obama egyelőre nem kötötte össze a kaliforniai vérengzést az Iszlám Állammal, két napja még csak lehetőségként beszélt a terrorcselekmény minősítésről. Elsőként a fegyverhasználat korlátozásának tervét melegítette fel, amelyet Obama évek óta szorgalmaz, de a republikánusok és az amerikai társadalom a gyakran iskolákban elkövetett fegyveres mészárlások ellenére sem támogat kellőképpen.


Az Iszlám Állammal szemben ugyanakkor az erők megkétszerezését ígérte az amerikai elnök a világ vezető 20 államának, a G20-nak a november közepi tanácskozásán. Az erők azonban kétfelé mennek, így nehéz lesz célt érni. Míg az Egyesült Államok és szövetségesei a szíriai lázadókat támogatják Aszad elnökkel szemben, addig a térségben egyre nagyobb erőt jelentő Oroszország a szír álalmfő feltétlen híve.

Így amikor a hét elején a párizsi klímacsúcson talákozott Barack Obama és Vlagyimir Putyin, a megbeszélés után semmi érdemi nem hangzott el. Obama részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyinnak amiatt, hogy török harci repülőgépek lelőttek egy orosz repülőgépet, és "mindkét fél kiállt a politikai rendezés előmozdítása mellett Szíriában".

Az amerikai elnök viszont megerősítette: meggyőződése, hogy szükség van Bassár el-Aszad szíriai elnöknek a hatalomból történő távozására, és kitartott amellett, hogy a katonai erőfeszítéseket az Iszlám Állam elleni harcra kell összpontosítani, nem pedig a rendszer elleni felkelőkre. Ez viszont gyökeresen szembenáll az oroszok véleményével.