Az Iszlám Állam állhat a jakartai merényletek mögött

Fotó: MTI/EPA / Bagus Indahono

-

Egyelőre csak egy a terrorszervezethez köthető médiacsoport állítja ezt, hivatalos közlemény még nincs. A terrorakciónak legalább hét halottja – köztük 5 támadó – és 10 sebesültje van.


Az Aamaaq nevű médiacsoport egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva állítja, hogy az indonéz fővárosban elkövetett merényletsorozat az Iszlám Állam harcosainak műve. A támadás külföldiek ellen irányult – idézi az Aamaaqot a BBC.

Közben már az indonéz hatóságok – a fenti bejelentéstől függetlenül – is az Iszlám Államot sejtik a támadássorozat mögött. Egy rendőrségi szóvivő egy helyi rádióadónak elmondta, a dzsihadista szervezet közölt egy rejtélyes figyelmeztetést a csütörtöki jakartai merénylet előtt. Ez úgy szólt, hogy „lesz Indonéziában egy koncert, amely bekerül a nemzetközi hírek közé”.

„Erős a gyanú, hogy a jakartai merénylet egy olyan szervezet tette volt, amely kapcsolatban áll az Iszlám Állammal. E pillanatban úgy látjuk, hogy a csoport a párizsi terrortámadásokat akarta lemásolni” – tette hozzá a rendőrszóvivő, utalva a két hónappal ezelőtti párizsi támadásokra.

Decemberben számos merényletkísérletet hiúsított meg az indonéz rendőrség, és ezek között voltak olyanok, amelyek az Iszlám Államhoz voltak köthetők. Szíriában és Irakban több száz indonéz csatlakozott a dzsihadista szervezethez.Újabb részletek a mai támadásról

A holland külügyminisztérium közölte, hogy a merényletben súlyosan megsebesült egy holland állampolgárságú ENSZ-alkalmazott.

Az indonéz hatóságok közlése szerint két civil halt meg a támadásban, egy indonéz és egy holland állampolgár. Egyelőre nem világos, hogy ugyanarról a hollandról van-e szó, mint akit Hága említett.

A bevásárlóközpont közelében, amely előtt a támadás kezdődött, és amelynek mozijában később a tűzpárbaj lezajlott a rendőrség és a támadók között, az ENSZ-nek több irodája is van.

A legfrissebb indonéz hatósági jelentés szerint a két civil áldozat mellett öt támadó is meghalt. Egy korábbi jelentésben sokkal nagyobb szám szerepelt a halottakat illetően: az al-Dzsazíra arab hírtelevízió azt jelentette, hogy 17 ember – hét civil, öt rendőr és öt merénylő – vesztette életét.

A legfrissebb jelentés szerint a sebesültek száma tíz, és van köztük egy algériai állampolgár.