Az Iszlám Állam aláaknázta a világörökségi Palmüra romvárosát

Fotó: AFP / JOSEPH EID

-

Taposóaknákat és egyéb robbanószerkezeteket telepítettek a dzsihadisták az általuk korábban elfoglalt kelet-szíriai Palmüra területén.


Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet közlése szerint egyelőre nem tiszták a radikálisok szándékai, nem tudni, hogy a történelmi emlékhely megsemmisítése vagy a kormányhadsereg elrettentése a céljuk az aláaknázással.


Az előző napon rakták le a robbanószerkezeteket. Néhányat a római amfiteátrum körül is elhelyeztek, de még nem tudjuk a valós okokat

– közölte Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója.


A szélsőséges iszlamista szervezet májusban kerítette hatalmába Tadmur városát (ókori nevén Palmürát), miután a kormányerők ottani védelmi vonalai összeomlottak.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő, Tadmur szélén található ókori romváros a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik, és tartani lehet attól, hogy az iszlamista fegyveresek lerombolják, ahogy azt Irak jelentősebb régészeti helyszínével is tették.

Palmüra az ókori Szíria fontos városa volt egy oázisban, Damaszkusztól 240 kilométerrel északkeletre, és az Eufrátesztől 200 kilométerrel nyugatra. A mediterrán térség és az ókori Kelet közötti kereskedelem fontos központjaként szolgált, a karavánok számára hosszú évszázadokon „a sivatag mátkája” volt.