Az Iszlám Állam a felelős az ádeni kormányzó haláláért

Fotó: AFP / SALEH AL-OBEIDI

-

Korábban az al-Kaida jemeni szárnyára is lehetett gyanakodni.


Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára az ádeni kormányzó megölését.

Jaafar Saad tábornok és hat testőre életét a város Tawahi nevű lakónegyedében oltották ki, amikor a kormányzó autókonvojával a hivatalába tartott.

Az Iszlám Állam azt közölte, robbanóanyaggal megtöltött gépkocsit robbantott fel a kormányzó elhaladó konvoja mellett. Korábban helyi beszámolók a konvojba hajtó öngyilkos merénylőről, illetve rakétagránáttal elkövetett támadásról szóltak.

A jemeni kormányerők – a szaúdi vezetésű nemzetközi koalíció támogatásával – hónapokkal ezelőtt kiűzték a síita huti lázadókat Ádenből. Az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya azóta az ország belharcai okozta káoszt kihasználva kiterjesztette befolyását Jemen déli és keleti térségében, és jelenléte Ádenben is egyre inkább megmutatkozik.

Jaafar Saad korábban – az időközben Észak-Jemennel egyesült – Dél-Jemen hadseregének volt a tábornoka, és októberben nevezték ki kormányzóvá.

Szombaton álarcot viselő motorkerékpáros fegyveresek több támadást hajtottak végre Ádenben járművek ellen. Meggyilkolták Aqeel al-Khodr katonai hírszerző ezredest, Mohsen Alwan bírót, aki al-Kaida-tagok elítélésével vált ismertté, valamint három további embert.