Az Iszlám Állam 22 ezer tagjának adatait szerezte meg a Sky News

Fotó: MTI/AP / Pavlosz Vrionidész

-

Telefonszámok, címek és családtagok adatai is szerepelnek abban a több ezer dokumentumban, amelyet egy lopott memóriakártyán adott át a terrorszervezet egy volt tagja a brit Sky Newsnak. 51 különböző ország állampolgárai, köztük britek adták át legszemélyesebb adataikat csatlakozáskor az Iszlám Államnak.


Az Iszlám Államhoz való csatlakozáskor kellett a 23 kérdésből álló kérdőívet kitölteniük a jelölteknek, akiknek a valódi és dzsihadisták közt használt nevét is tartalmazzák a dokumentumok. A telefonszámok között sok a jelenleg is aktív, amelyek közül néhányat a családtagok, de másokat feltehetően maguk a dzsihadisták használnak, közölte a Sky News.

A csatorna szerint az átadott adatok igazi jelentősége az, hogy segítségükkel eddig ismeretlen dzsihadisták azonosíthatók. Ezeknek egy része az Egyesült Királyságban, Észak-Európában, az USA-ban, Kanadában, a Közel-Keleten vagy Észak-Afrikában él, miután terrorista kiképzést kapott, és készen áll merényletek elkövetésére is.

A kérdőívek másolatát átadó férfi a szíriai ellenzék soraiból állt át az Iszlám Államhoz, de csalódott az iraki vezetésben, amely, mint a televíziós csatornának elmondta, mostanra Szaddám Huszein volt pártjának korábbi katonáiból áll. A Sky News magát Abu Hamednek nevező informátora Törökországban találkozott a csatorna riporterével, és arról beszélt, hogy az Iszlám Állam lassan kivonul a szíriai Rakkából, és visszahúzódik az ország belsejébe, valamint Irakba, Szerinte a terrorszervezet a kurd YPG-vel és Bassár el-Aszad szír kormányfővel együttműködve harcol a mérsékelt ellenzék ellen.