Az isten, aki a tehénbe tette a tejet

Fotó: Wikipedia / Wikipedia

-

Varuna nemcsak az indoárják legnagyobb királya és legfőbb varázslója, de a bociwellness és a tudatmódosító szerek első számú szakértője is.


Az egész úgy kezdődött, hogy hat-nyolcezer évvel ezelőtt megjelentek az indoeurópaiak a Földközi-tenger partján, és elkezdtek meghódítani mindenféle területeket. Mondjuk, ez azóta sem változott, de az indoeurópaiak útját a régészek számára másutt is vastag hamurétegek, szilánkosra tört csontok és bezúzott koponyák jelzik, ezek a mogorva fickók ugyanis bármerre jártak, valamit mindenképpen szét kellett rombolniuk, nem tudtak meglenni nyugton. Ez a bicskanyitogató magatartás olyan sikeres volt, hogy nyugatra indulva egy idő után egész Európa, dél és kelet felé pedig mélyen India belsejéig mindenfelé indoeurópai nevek álltak a postaládákon. Aki nem volt szimpatikus, annak az arcát magától értetődő módon beverték.

-


Ha már ennyire rendetlenek voltak ezek az indoeurópaiak, kellett nekik egy olyan isten, akinek a keze mindenhova elér, megbünteti a kelleténél rendetlenebbeket, és gondoskodik arról, hogy rendben működjön az univerzum: az állatok párosodjanak, a növények teremjenek, az emberek daloljanak, az asszonyok szeressenek. Azok az indoeurópaiak, akik Irán és India felé indultak, árjának, vagyis nemes embernek (mai szóhasználattal élve kúl csávónak, nagyon modern szóhasználattal vasalt heréjű csávónak) nevezték magukat. És kezdetben a legnagyobb istenük pedig Varuna volt, a sárkánylovas varázsló. Ezeket az árjákat amúgy jó kedélyű bunkóknak nézhették az akkori menő folyóvölgyi civilizációk tagjai, hiszen nemcsak elutasították, de tiltották is az írás-olvasást, és nem voltak városaik sem, viszont szerettek bunyózni, vedelni, énekelni meg kockázni. Szántottak-vetettek, de azért a marhájuk volt a mindenük, így nem véletlen, hogy a legfontosabb istenük volt az, aki a tehenekbe tette a tejet. De Varuna nemcsak a sajtkészítők boldogságáról gondoskodott, hanem a földet is kifeszítette a nap alatt, hogy legyen hol elkészíteni azokat a sajtokat, illetve legyen hová elültetni a szómát, a növényt, amiből a legdurvább szeszt erjesztik.


Sajnos nem tudjuk, hogy pontosan mi volt a szóma, de az biztos, hogy nagyon jó cucc lehetett, hiszen a VIP-árják hagyták a fenébe a mézsört, és ezt vedelték helyette. A hétköznapi gyalogárja persze nem juthatott hozzá, hiszen annyira megrészegült volna tőle, hogy azonnal elkezd háborúzni a szomszédjával – bár erre józan állapotban is képes volt. A később önálló istenként tisztelt Szómához írt 120 himnuszból egyébként kiderül, hogy az ital megoldást jelentett mindenre.
„Megittuk a szómát, halhatatlanná váltunk; a fényre kijutva megleltük az Isteneket.”
Az biztos is. A megfelelő mennyiségben fogyasztott szóma nemcsak közelebb hozza az eget a Földhöz – sokunknak volt már ilyen élménye –, de felturbózza az agyat és a libidót, a könyörtelen árja harcost még könyörtelenebbé teszi, és a betegségeket is meggyógyítja. Viszont a legfontosabb hatása természetesen az, hogy annyira beszív tőle az ember, hogy extázisba kerül, az istenek közé tartozónak érzi magát, és a kézben távkapcsolóval fontolgatja, a Földdel mi legyen.

-


Miután Varuna megteremtette a szómát és elhelyezte a hegyek déli lejtőin, elvégezte élete fő művét. Nem igazán maradt más dolga, mint bambán bámulni a tévét, módszeresen lepárolni agysejtjeit, és időnként ránézni a kozmoszra, hogy még mindig megfelelő irányban mozog-e. Mivel ott volt helyette melós overallban a férfias, hatalmas, erős, bátor hős Indra, az emberek kedvenc istene, a legnagyobb királyra egy idő után már nem igazán volt szükség. Elég volt a tudat, hogy Varuna vigyáz a világmindenségre, és aki szómától megrészegülve fetreng, akár együtt is bulizhat a teremtő varázsló-istennel.

Az eddigi halhatatlanjaink:

Dionüszosz, a legnagyobb rocksztár Thor, a legtökösebb Él, az alkoholista impotens Mithrász, a sapkás Istár, aki egyszerre Beyoncé és Chuck Norris Ozírisz, a vízihulla Tengri, a szétcsúszott Ta'aroa, akit te is imádnál Herkules, a legcsodálatosabb férfiú Ull, a biatlonos Varuna, a vegyész