Az ISIS vezetőjének nézett egy aktivistát a Twitter

-

Iyad El-Baghdadinak egy bűne volt: ugyanaz a vezetékneve, mint az Iszlám Állam vezetőjének. Az, hogy ez egy gyakori név, senkit sem zavart.


Iyad El-Baghdadi nagyjából mindent megtett, hogy ne lehessen összekeverni Abu Bakr Al-Baghdadival. Egyrészt máshogy néz ki, ami kezdésnek nem rossz. Aztán részt vett az arab tavasz mozgalomban, szervezkedett, beszédet mondott, aktivista volt, sőt még azt is elérte, hogy kitiltsák szülőföldjéről, az Egyesült Arab Emirátusokból. A muszlim értelmiségi most Oslóban, Norvégiában él, időnkét előad különböző konferenciákon a radikalizációról, sőt még a Foreign Policy külpolitikai szakfolyóiratban is jelent meg cikke. Mindezt nem nehéz kideríteni róla, elég a Google-ba beütni a nevét, vagy lekattintani pár linket a Twitter-profiljáról.


A férfit mégis sikerült kitiltania több órára a Twitternek, miután a New York Post amerikai bulvárlap Iyad El-Baghdadiban vélte megtalálni az Iszlám Állam vezetőjét.Miután tisztázta a Twitterrel, hogy nem vezet dzsihadista mozgalmat, hanem összekeverték valaki mással (a Baghdadi pont azt jelenti, amire gondolnak – Baghdadból való –, olyan gyakori vezetéknév, mint a Kovács), hetvenezer követője a felére olvadt, őket csak később sikerült visszaszereznie, miután újra panasszal fordult a Twitterhez. Azzal egyelőre senki sem fáradt a cégtől, hogy elnézést kérjen az igaztalanul megvádolt férfitól.


Egy ember sztoriján túlmutató tanulsága is van az esetnek, véli T. C. Sottek, a The Verge informatikai hírlap újságírója: a közösségi oldalak borzasztóan bénák az Iszlám Állam ellen való küzdelemben. A felhasználóktól érkező bejelentéseket – amelyek között sok a téves – nem bírálják el megfelelően, esetenként az is gyanús lehet, ha valaki cirill betűkkel vagy arab karakterekkel ír. Ebben az esetben pedig még azt a két kattintást se tették meg, amelyek alapján két bekezdéssel fentebb leírtam, mivel foglalkozik Iyad El-Baghdadi.