Az ISIS vállalta a kettős merényletet Jakartában

Fotó: MTI/EPA / Gulamullah Habibi

-

Az Iszlám Állam jelentkezett a csütörtöki jakartai kettős öngyilkos merénylet megszervezőjeként. Az indonéz rendőrség pénteken bejelentette, hogy letartóztattak három embert a támadással kapcsolatban.


A két öngyilkos merénylő egy buszpályaudvar közelében robbantotta fel magát az indonéz fővárosban szerda este. Három rendőr meghalt, tízen pedig megsebesültek. A sebesültek fele is rendőr.

Szakértők szerint az ISIS állítása hiteles, mert egy olyan helyi terrorszervezet - a Jamaah Ansharut Daulah - áll a merénylet mögött, amely hűséget esküdött a dzsihadistáknak.

A nyomozók csütörtökön házkutatást tartottak több olyan gyanúsított otthonában, Nyugat-Jáva tartomány különböző helyein, aki kapcsolatban állhatott a merénylőkkel. Még aznap letartóztattak három embert az ügyben.

Az iszlamista honlapokat figyelő, SITE nevű amerikai hírszerzőportál jelentette, hogy az IÁ propagandaügynöksége, az Aamák csütörtök este azt közölte: egy emberük támadást hajtott végre indonéz rendőrök ellen Jakartában. Egyelőre nem világos, hogy az IÁ miért csak egy öngyilkos merénylőről beszél, miközben az indonéz rendőrség szerint ketten robbantottak.