Az ISIS-szel tartott kapcsolatot a lipcsei bombagyáros

Fotó: MTI/EPA-DPA / HENDRIK SCHMIDT

-

Kapcsolatban állt az Iszlám Állammal (ISIS) a Lipcsében elfogott szír bombagyáros – erre egy amerikai hírszerző szolgálat figyelmeztetett.


A Bild am Sonntag vasárnapi lap előzetesen ismertetett beszámolója szerint Dzsaber al-Bakr – aki lipcsei börtöncellájában szerdán öngyilkosságot követett el – az elfogása előtti napokban egy tervezett robbantásos merényletéről egyeztetett telefonon az ISIS egy Szíriában tartózkodó emberével. Amerikai hírszerzők több beszélgetést rögzítettek. Az egyik beszélgetésen Dzsaber al-Bakr elmondta, hogy már két kilogramm robbanószert előállított, és a lehetséges célpontokról szólva kifejtette, hogy „egy nagy berlini repülőtér jobb, mint a vonatok”.

A német hatóságok az amerikai partnerektől kapott információk alapján döntöttek a 22 éves szíriai férfi őrizetbe vételéről. Október 8-án hajnalban akarták elfogni egy chemnitzi lakótelepen. Dzsaber al-Bakr elmenekült, végül 10-én kerítették kézre Lipcsében három szíriai menekült közreműködésével.

A német hatóságok szerint öngyilkos merényletre készült. A chemnitzi lakásban robbanómellény összeállításán dolgozott, és már másfél kilogramm aceton-peroxidot (TATP) előállított, amikor menekülni kényszerült. Ezt a rendkívül veszélyes robbanószert használták az ISIS párizsi és brüsszeli merényleteit elkövető terroristák is.

A Der Spiegel című hírmagazin értesülése szerint a szíriai fiatalember nem a hazájában, hanem Németországban került kapcsolatba a radikális iszlamizmussal. A hetilap szombati számából előzetesen ismertetett részletek alapján testvére elmondta, hogy egy berlini imám agymosás alá vette Dzsaber al-Bakrt, és ennek hatására tavaly szeptemberben – a németországi menekültstátusz júniusi megszerzése után – Törökországon keresztül a szíriai Rakkába utazott, és csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Alaa al-Bakr a Der Spiegelnek azt is elmondta, hogy tíz évvel fiatalabb öccse megszakította a kapcsolatot a családdal, csak annyit közölt velük, hogy az Iszlám Állam szolgálatába szegődött. Kiemelte: nem hiszi el, hogy testvére robbantásos merényletet akart volna elkövetni.

Dzsaber al-Bakr 2015 februárjában érkezett Németországba menedékkérőként. A hatóságok akkor elvégezték biztonsági ellenőrzését, és nem találtak információkat róla az adatbázisokban. A német hatóságok a halála miatt most a chemnitzi lakás őrizetbe vett bérlőjére, egy 33 éves szíriai menekültre összpontosítanak, hogy feltárják az ügyet.